Završetak II komponente projekta “Vodosnabdijevanje Gradačac”

Danas je u Gradačcu svečano obilježen završetak II komponente projekta “Vodosnabdijevanje Gradačac” koja se odnosi na izgradnju kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada. Svečanoj manifestaciji su prisustvovali ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova, programski službenik MEG projekta u Ambasadi Švicarske Srećko Bajić, menadžer MEG projekta Goran Štafetić, Sanja Pandur i Nedžla Buljina-Ćato iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, te pomoćnik ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK Goran Mišić.

 

Photo: Adela M.Š.

 

Prisutni su imali priliku da pogledaju prezentaciju projekta kroz kratak film, a gradonačelnik Grada Gradačac Edis Dervišagić posebno se zahvalio na velikom učešću donatora u realizaciji navedenog projekta. Istakao je da i uz posebnu pomoć svih saradnika, Gradačac napravio iskorak u zaštiti okoliša, razvoju infrastrukture u ovom slučaju kanalizacione mreže.

Grad Gradačac je prije ulaska u spomenuti projekat, projekat izgradnje kanalizacione mreže ukupno raspolagao sa oko 40 km kanalizacione mreže. Završetkom svih dosadašnjih radova danas raspolaže sa dva puta većom dužinom kanalizacione mreže preko 80 km. Novoizgrađena kanalizaciona mreža nalazi se u sjevernom dijelu grada Gradačac i odnosi se na naselja Škorići, Vida 1, Vida 2, sliv jezera Hazna, Centar grada, Bagdale, Sibovac, Ledenice Donje i Ledenice Gornje.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova na projektu izgradnje kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada Gradačac iznosi 6.349.003,02 KM. Finansijsko učešće imala je : Česka razvojna agencija sa 2.038.957,24 KM, EBDR/Ambasada Švedske/grant sa 2.741.620,00 KM, UNDP MEG projekat-526.205,26 KM, Fond za zaštitu okoliša FBiH sa 390.000,00 KM, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK sa 223.526,00 KM, te budžet Grada Gradačac sa 428.694, 52 KM.

 

Photo: Adela M.Š.

 

Ambasadorica Češke u BiH Ivana Hlavsova istakla je da je jako zadovoljna relizacijom ovog dijela projekta, te da isti predstavlja jedan od najvećih i najuspješnijih projekata koje je ČRA finansirala u Bosni i Hercegovini.

Nakon prezentacije projekta, pisutni su obišli i lokacije izgrađene kanalizacione mreže.

Pogledajte video:

Podijeli

PRETHODNA

HES Gradačac: Saopćenje za javnost

SLJEDEĆA

Svečano puštene u rad završene dionice vodovodnih mreža u južnom dijelu Gradačca