Zašto roditelji objavljuju fotografije djece na društvenim mrežama?

Foto: Ilustracija

Ovo je “moda”, bolje reći pomodarstvo, u današnjem svijetu društvenih mreža, u kojem “ponosni” roditelji gotovo bez razmišljanja dijele fotografije svoje djece izlažući ih različitim opasnostima.
Osim činjenice da djeca nemaju izbor, niti ih se pita vezano uz objavu njihovih videozapisa ili fotografija, te činjenice da kreirate digitalni profil djetetu od godinu ili dvije starosti (ili nekoliko mjeseci u nekim slučajevima), svoje dijete izlažete riziku na internetu.
Prvenstveno su tu internetski predatori koji pretražuju fotografije djece na javnim društvenim profilima kako bi ih mogli slati Darknetu ili koristiti za svoje zbirke. Također, tu je i ugrožavanje privatnosti i ličnih podataka djece koje vidimo kod svake objave “rodio/la se IME I PREZIME, dužina, težina, gdje je rođena, u koliko sati, itd.”, čime ste javno, na Facebook ili neku drugu društvenu mrežu, napisali sve podatke svoga djeteta iz rodnog lista.
Ako objavljujemo jako puno ličnih podataka, fotografija i videozapisa na društvenim mrežama, možemo li očekivati da će naša djeca raditi nešto drugačije? Zašto bi neki vaš virtualni prijatelj, kojeg lično ne znate, a prihvatili ste ga za prijatelja, gledao slike vaše djece? Izbjegavajte objave koje se tiču ličnih navika vašeg djeteta, poput škole koju pohađa, sporta ili aktivnosti kojom se bavi, u kojem rasporedu ili vremenu.
Prije nego nešto podijelite, razmislite s kim dijelite i zašto. Kada dijelite sliku djeteta, razmislite kako bi ona mogla uticati na njegov život, karijeru, odnose u školi i privatnost u budućnosti.
Nemojte koristiti puno ime djeteta.
Kako vaše dijete odrasta, uključite ga u proces. Neka samo odluči želi li dijeliti svoje slike na internetu.
Pregledajte listu prijatelja na Facebooku. Da li svi ti ljudi trebaju biti vaši prijatelji?
Nikada ne objavljujte podatke o datumu rođenja, adresi, školi, broju telefona i slično.
Nikada ne dijelite fotografije druge djece, osim ako nemate saglasnost njihovih roditelja.
Neke opasnosti za vaše dijete mogu biti:
– Fotografije mogu otkriti mjesta na kojima se vaša djeca kreću, njihove aktivnosti i navike koje možda želite zadržati za sebe.
– Određene fotografije mogu biti sramotne za vaše dijete u budućnosti.
– Ponekad fotografije mogu vaše dijete izložiti opasnosti od stranaca s lošim namjerama, ili nasilju i izrugivanju vršnjaka u školi.
Vaše dijete nema mogućnost izbora želi li da njegovu sliku vide drugi ljudi.
Algoritmi koje koriste društvene mreže uključujući i sistem za prepoznavanje lica postaju sve napredniji. Svaka objavljena fotografija postaje dio sistema o kojem ne znate ništa.
Cryptolocker samo jednim nesmotrenim klikom može zaključati vaš uređaj i vrijedne datoteke tražeći od vas otkupninu.
Moramo svojoj djeci omogućiti ono što smo imali i mi – mogućnost izbora da budu anonimni ako žele.
Podijeli

PRETHODNA

Fascinantne stvari o ljudskom organizmu koje možda niste znali

SLJEDEĆA

Dan kada su Englezi salutirali Hitlerovoj Njemačkoj