Delegacija Vlade TK posjetila Gradačac

Jučer je delegacija Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Kadrijom Hodžićem boravila u radnoj posjeti Gradu Gradačac. Sastanak s gradonačelnikom Edisom Dervišagićem i pomoćnicima održan je u sali za sjednice Sportske dvorane u Gradačcu.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim temama i prioritetnim problemima s kojim se Gradačac kao lokalna zajednica suočava. Kada su u pitanju konkretni projekti,  posebna pažnja je posvećena ekološkim projektima, školstvu i poljoprivredi na području grada Gradačac.

Premijer Kadrija Hodžić je izrazio zadovoljstvo da se nalazi u Gradačcu koji je između ostalog i nosilac prestižnog priznanja „Globallocal“ koje se dodjeljuje za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u Srednjoj i jugoistočnoj Evropi u kategoriji „Najbolje lokalne zajednice u 2019. godini“.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Vahidin Smajlović je kazao da je na sastanku postavljeno dosta pitanja od strane predstavnika službe Grada Gradačac koji se odnose na  ministarstvo. Jedno od pitanja bilo je i sufinansiranje rada prečistača otpadnih voda u Gradačcu. Troškovi rada samog prečistača iznose preko 100.000 KM.

-Smatram da je to veoma bitno pitanje i predložio sam da službe Grada Gradačac dostave inicijativu vezano za finansiranje troškova rada prečistača koje bi ministarstvo i Vlada razmotrili kako bi se planirala finansijska sredstava za ovaj veoma bitan ekološki projekat u Gradačcu, istakao je ministar Smajlović.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je izrazio zadovoljstvo posjetom Premijera i resornih ministara kazavši da su  otvorene sve aktualne teme gdje su pokušali naći odgovore na mnoga pitanja s kojima se u našoj lokalnoj zajednici susrećemo, a koja se ne mogu riješiti bez pomoći viših nivoa vlasti.

-Akcenat smo stavili na pitanja raspolaganja obradivih poljoprivrednih zemljišta na području grada Gradačac za koja smatramo da su naše najveće prirodno bogastvo i da se u ovom momentu nedovoljno koriste u svrhe u koje treba da se koriste i mislim da smo sada to pitanje otvorili koje ćemo u narednom periodu prioritetno riješavati, rekao je gradonačelnik Dervišagić. 

Također na području  Gradačca  postoji nekoliko objekata koji su korišteni u svrhu školstva a koje trenutno niko ne koristi i potrebno ih je prenamjeniti i spriječiti dalje devastiranje tih objekata. Gradonačelnik je kazao da vjeruje da će ovaj sastanak dati  pozitivne rezultate i da će otvorena pitanja konkretizirati u vidu određenih odluka i zaključaka koje će zajedno usaglašavati.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima, delegacije Kantonalne vlade i Grada Gradačca posjetile su kompanije „Dukat-Laktalis“ i „IMK Kula Gradačac“.

Inače ovo je prva službena posjeta delegacije kantonalne Vlade Gradskoj upravi Grada Gradačac, a obje strane izrazile su zadovoljstvo  susretom, neposrednoj komunikaciji i međusobnim razumijevanjem koje može doprinijeti bržim rješavanjem postojećih problema.

 

gradacac.ba

Podijeli

PRETHODNA

Preminuo Predrag Živković Tozovac

SLJEDEĆA

Potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji javne rasvjete na području grada Gradačac