“Ukleti” hljeb koji je uzrokovao smrt pet ljudi

1951. godine, stanovnici francuskog sela Pon-Saint-Esprit osjetili su iznenadne halucinacije koje su uzrokovale smrt pet ljudi dok su mnogi ozbiljno oboljeli. Godinama se smatralo kako su za halucinacije krive psihodelične gljive u hljebu.

Međutim, 50 godina kasnije otkrilo se kako je uzrok halucinacija droga LSD koju je CIA stavila u hljeb u sklopu tajnog eksperimenta.

Čudna priča u Pon-Sen-Espriju odigrala se 16. avgusta 1951. godine. Cijelo selo izgledalo je kao da je poludjelo. Vođeni raznim halucinacijama, petero stanovnika izvršili su samoubistvo, a nekolicina završila u duševnim bolnicama.

Jedan čovjek, uvjeren da mu stomak izjedaju zmije, pokušao se udaviti. Dječak od 11 godina pokušao je zadaviti svoju baku. Jedan seljak, uvjeren kako je avion, skočio je s drugog sprata i polomio obje noge. Drugi seljak trčao je putem jureći odbjeglo srce, moleći doktora da mu vrati srce u grudni koš.

Utvrđeno je da su svi mještani jeli hljeb iz lokalne pekare. Hljeb je bio napunjen halucinogenom materijom, koju je koristila CIA.

Iako je zvanična istraga zaključila kako su stanovnici bili žrtve nehigijene lokalnog pekara, američki novinar Henk Albareli Junior, koji je napisao knjigu “Stravična greška: Ubistvo Frenka Olsona i tajni hladnoratovski eksperimenti CIA-e”, tvrdi kako je našao dokumenta koja “ukleti hljeb” povezuju s CIA-om i Odjeljenjem za specijalne operacije američke vojske.

Frenk Olson bio je biohemičar CIA-e, koji je u sumnjivim okolnostima pao s 13. sprata nebodera dvije godine nakon incidenta u Pon-Sen-Espriju, u kojem je CIA isprobavala LSD, jedan od najjačih halucinogena, na dva načina – rasprskavajući i stavljajući u hljeb.

Podijeli

PRETHODNA

Dan kada su Englezi salutirali Hitlerovoj Njemačkoj

SLJEDEĆA

Šta je Bosna i Hercegovina do sada uradila na svom putu ka EU i koliko je još posla ostalo?