Uhapšen čovjek koji je pokušao da kupi trogodišnju djevojčicu na dark webu

Čovjek koji je pokušao da kupi trogodišnju djevojčicu na dark webu sa namjerom da je iskoristi kao seksualnu robinju, uhvaćen je na Novom Zelandu.

Aron Haton, koji je bio poznat pod korisničkim imenom „Kiwipedo“, u petak je osuđen na pet godina zatvora nakon što je optužen za pokušaj sklapanja dogovora koji uključuje osobu mlađu od 18 godina za seksualno iskorištavanje. Takođe je proglašen krivim za posjedovanje 417 komada zabranjenog pornografskog materijala.

Haton je bio u kontaktu sa drugim korisnicima na dark webu između 13. januara i 20. februara 2015. gdje se pretpostavlja da je razgovarao sa kolegama pedofilima koji bi mogli da mu srede da kupi dijete. Ustvari, razgovarao je sa tajnim istražiteljima iz Odjeljenja unutrašnjih poslova Novog Zelanda.

Ti istražitelji su sredinom 2015. koristili alat za praćenje na internetu da bi pronašli Kivipedov računar na njegovom radnom mjestu u Oklandu, a potom izvršili nalog za pretres.

Hatonov advokat je insistirao da nije planiran nikakav sastanak i da nije došlo do razmjene novca u vezi sa optužbom za pokušaj kupovine djevojčica. Haton je dalje tvrdio da je znao da razgovara sa policijom preko interneta i da se jednostavno “igrao mačke i miša” da bi trolovao policiju. Nedozvoljeni materijal, rekao je, bili su dio paketa zvaničnih dokumenata koji su mu proslijeđeni.

Ove tvrdnje stigle su uprkos činjenici da se Haton već izjasnio krivim po optužbama na suđenju Okružnom sudu u Ouklandu prošle godine. I u svakom slučaju, brzo su oborene.

“Mogu samo da kažem da su sve ove opravdavajuće izjave besmislice”, izjavio je sudija Alan Roberts dok je izricao kaznu: ponavljajući da je Haton namjeravao da kupi djevojčicu i zadrži je u svrhu seksualnog iskorištavanja.

“Vaša potencijalna žrtva imala je svega tri godine”, rekao je sudija.

“Zamisao vam je bila da vam postane seksualna robinja.”

(stuff.co.nz)

Podijeli

PRETHODNA

Ovo je čovjek koji je stariji bračni par (Stojan i Dragica) zezao pet godina telefonom

SLJEDEĆA

Vozači, oprez!