Twitter trajno suspendirao Trumpov račun, kažu da i dalje poziva na nasilje

Ovo je jučer saopćeno iz kompanije Twitter, u kontekstu, kako kažu, stravičnih događaja ove sedmice, gdje su pristaše odlazećeg predsjednika SAD-a silom ušle u zgradu Capitola kako bi spriječile brojanje elektorskih glasova i potvrdu pobjede Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima.

“U srijedu smo jasno stavili do znanja da bi dodatna kršenja Twitter pravila potencijalno mogla rezultirati upravo ovim postupkom. Naš okvir javnog interesa postoji kako bi omogućio javnosti da direktno čuje izabrane zvaničnike i svjetske lidere. Izgrađen je na principu da ljudi imaju pravo držati vlast transparentnom”, navodi se iz ove društvene mreže. Međutim, navode, jasno su pokazali unatrag nekoliko godina da ti računi nisu u potpunosti iznad njihovih pravila i da između ostalog ne mogu koristiti Twitter za poticanje nasilja.

“I dalje ćemo biti transparentni oko svojih politika i njihovog provođenja. Procjenjivali smo dva tweeta navedena u našoj politici “Glorifikacija nasilja” koja ima za cilj spriječiti glorifikaciju nasilja koje bi moglo potaknuti druge na replikaciju nasilnih djela i utvrdili da je velika vjerojatnost da će ohrabriti i nadahnuti ljude da repliciraju zločinačka djela u američkom Kapitolu 6. januara 2021. godine”, naveli su iz Twittera.

Kako su rekli, objavu predsjednika Trumpa na Twitteru da neće prisustvovati Inauguraciji brojni njegovi pristaše primaju kao daljnju potvrdu da izbori nisu bili legitimni i smatra se da se odriče svoje prethodne tvrdnje da će 20. januara doći do “uredne tranzicije”.

“Drugi Tweet također može poslužiti kao ohrabrenje onima koji potencijalno razmatraju nasilne radnje da bi Inauguracija bila „sigurna“ meta, jer on neće prisustvovati. Upotreba riječi “Američki patrioti” za opisivanje nekih njegovih pristalica također se tumači kao podrška onima koji čine nasilna djela na američkom Capitolu. Ovo je dodatni pokazatelj da predsjednik Trump ne planira olakšati “urednu tranziciju”, već umjesto toga planira i dalje podržavati, osnaživati ​​i štititi one koji vjeruju da je pobijedio na izborima”, ističu iz Twittera.

Planovi za buduće oružane proteste, navode iz uprave ove društvene mreže, već su počeli da se šire na Twitteru i izvan njega, uključujući predloženi sekundarni napad na američki Capitol i zgrade glavnog grada 17. januara 2021. godine.

“Naša je odluka da će Trumpove objave vjerojatno nadahnuti druge da repliciraju nasilna djela koja su se dogodila 6. januara 2021. godine i da postoji više pokazatelja da su primljeni i shvaćeni kao poticaj za to”, zaključeno je u saopćenju kompanije Twitter.

klix.ba
Podijeli

PRETHODNA

U BiH krajem novembra 413.254 osobe na evidencijama službi zapošljavanja

SLJEDEĆA

Potrošačka korpa skuplja za 200 maraka! A, plate?