Turković nakon donacije iz Srbije: Nije problem nabaviti Covidshield vakcinu iz Indije

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izrazila je zadršku nakon donacije vakcina AstraZeneca proizvedenih u Indiji, koje je našoj zemlji donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministrica Turković kaže kako su vakcine Covidshield proizvedene po licenci AstraZenece, ali u Indiji te, prema njenim saznanjima, još nemaju odoborenje za primjenu u Evropskoj uniji.”Mi sada imamo donaciju za primjenu u EU i maksimum onoga što sam ja mogla uraditi je da nadležni ispitaju vakcinu i eventualno daju saglasnost za upotrebu da bismo zaštitili svoje građane”, kazala je.

U ugovoru koji je došao iz Srbije jasno piše da su vakcine iz Indije, navodi ona, a na naše pitanje zašto je to problem samo po sebi, jer dosad nismo nabavili nijednu vakcinu, ministrica odgovara da Evropska unija sigurno ima valjan razlog da ih nije odobrila te da i mi trebamo biti oprezni.

Pitali smo ministricu Turković za komentar na špekulacije da je zadrška naših vlasti prema indijskim vakcinama pokušaj da se relativizira Vučićeva diplomatska pobjeda današnjom donacijom.

“Ne mislim da je neki problem nabaviti Covidshield iz Indije, mislim da je to relativno lako. Mislim da nije problem nabaviti ni ruski Sputnik i to je relativno lako. Imamo nadležne organe i oni treba da se oglase. Znam da je bila dobra volja za Sputnik, da su nam bile ponuđene određene količine. Isto je i za Covidshield, ali mi se držimo onoga što su odobrile EU i Amerika”, zaključila je za Klix.ba ministrica Turković.

klix.ba

Podijeli

PRETHODNA

Turković: Vakcina koju nam donira Srbija proizvedena je u Indiji

SLJEDEĆA

Od danas rad ugostiteljskih objekata u TK do 20 sati