Tegeltija ipak daje ostavku?

Tegeltija je na svom Twitter nalogu napisao da će sljedeće sedmice u Banja Luci biti održana konferencija za novinare na kojoj će javnosti saopštiti svoje odluke i njihove razloge.

Na jučerašnjoj sjednici VSTS-a donesena su tri zaključka, od kojih se jednim predsjednik VSTS-a poziva da razmotri mogućnost podnošenja ostavke s obzirom na to da je “usljed svih okolnosti narušeno partnerstvo između Savjeta i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što znatno otežava rad VSTS-a i započetih projekata”.

Tegeltija je nakon sjednice rekao novinarima da je i sam podržao taj zaključak.

Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvao je predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltiju da podnese ostavku, te naveo kako se tok sjednice Vijeća o tom pitanju poklapa sa stavom kojeg je ranije iznio OHR.

Ambasada SAD u BiH izrazila je 4. decembra razočarenje što je Tegeltija i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa.

Jučer su iz Delegacije EU u BiH, nakon sjednice ove institucije na kojoj se raspravljalo o prijavi protiv predsjednika VSTV-a, pozvali Milana Tegeltiju da prihvati zaključke članova te institucije i podnese ostavku.

“Pozivamo predsjednika da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti’”– navedeno je u saopćenju Delegacije EU u BiH.

(Slobodna Bosna)

Podijeli

PRETHODNA

Mijatović i Helez: Pozivamo Bakira Izetbegovića da podnese ostavku!

SLJEDEĆA

CIK će provjeriti regularnost glasanja u Srebrenici