SIPA vrši pretrese u Srebrenici i Tuzli zbog sumnje u izborne prevare

Foto: SIPA

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše pretrese se na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice u vezi sa inkrimisanim aktivnostima povezanim sa proteklim lokalnim izborima u Srebrenici, prenosi Anadolija.

“U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na četiri lokacije na području Tuzlanskog kantona i Opštine Srebrenica, koje koriste tri osumnjičena lica zbog postojanja osnove sumnje u izvršenje krivičnog djela udruživanje radi izvršenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje isprave i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka. Navedena krivična djela propisana su krivičnim zakonima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”, rekao je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

“Sve inkrimisane radnje su povezane sa proteklim izborima Srebrenica 2020. godine”, dodao je.

Naglasio je da s obzirom da aktivnosti na terenu još uvijek traju ne može iznositi više detalja.

Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inozemstva. U interesu rada na predmetu više informacija u ovom trenutku ne možemo davati”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

(Al Jazeera Balkans)

Podijeli

PRETHODNA

Protesti urodili plodom: Francuska odustala od zakona o zabrani snimanja policajaca

SLJEDEĆA

Obilježena jubilarna 15. godišnjica Oružanih snaga BiH