SAMO PRIVILEGOVANI: Uposlenici Ustavnog suda BiH u Srbiju vodili i članove porodice da se vakcinišu?

Ustavni sud BiH jučer je javnosti saopćio informaciju da su zbrinuli svoje uposlenike omogućivši im da se imuniziraju u susjednoj Republici Srbiji, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju u BiH i nedostatak vakcina, no čini se da su prešutili mnogo toga.

Pojedini uposlenici Ustavnog suda BiH koji su prije dva dana organizovano išli u Srbiju na vakcinaciju protiv koronavirusa sa sobom su vodili i članove porodice ili partnere.

Ustavni sud BiH jučer je javnosti saopćio informaciju da su zbrinuli svoje uposlenike omogućivši im da se imuniziraju u susjednoj Republici Srbiji, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju u BiH i nedostatak vakcina.

Tako se, prema nezvaničnim saznanjima, više od 80 osoba, u organizaciji Ustavnog suda BiH i nekoliko državnih institucija Srbije, uputilo u Užice kako bi primili prvu dozu vakcine. Neki su išli autobusom, a neki privatnim vozilima.

Dio Kodeksa sudijske etike u vezi sa integritetom i doličnim ponašanjem:

“Sudija neće koristiti prestiž, sudijske funkcije, niti dozvoljavati drugima da ga koriste u privatne svrhe.”

No, ono što je Ustavni sud BiH jučer pokušao sakriti od bh. javnosti jeste da su uposlenici Ustavnog suda BiH iskoristili privilegiju rada u državnoj instituciji i sa sobom na put poveli i članove svojih porodica ili partnere kako bi i oni primili vakcinu, piše Klix.

“Uzimajući u obzir procjenu rizika za zdravlje zaposlenih, te potrebu osiguranja nesmetanog procesa rada Ustavnog suda BiH, Ustavni sud BiH je u saradnji i uz podršku Ustavnog suda Republike Srbije, Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, Ambasade Srbije u BiH i Ministarstva zdravlja Srbije svim zaposlenicima Ustavnog suda BiH omogućio vakcinaciju u Srbiji” – saopćeno je.

Dok se privilegovani vakcinišu van BiH pitanje je: Je li država odustala od svojih građana?

Dakle, samo na osnovu ovog dijela saopćenja, Ustavni sud BiH, na čelu sa predsjednikom Zlatkom M. Kneževićem, treba pojasniti građanima BiH da li i članovi porodica uposlenika Ustavnog suda trebaju biti vakcinisani da bi se osigurao nesmetan proces rada državnog suda!?

Također trebaju odgovoriti i da li su sada uposlenici Ustavnog suda BiH primili neku vrstu usluge, da ne kažemo dara, od institucija Republike Srbije u vidu vakcine koja danas život znači i da li su na neki način kompromitirani u određenim slučajevima, u bliskoj ili dalekoj budućnosti jer bi mogla biti upitna nepristrasnost u predmetima gdje bi se mogao pojaviti njihov darovatelj vakcina.

(oslobodjenje.ba)

Podijeli

PRETHODNA

Vlada FBiH nabavlja 500.000 Sputnik V vakcina

SLJEDEĆA

Rusija se priprema za nove američke sankcije