Robertu i Emini 20 godina robije zbog svirepog ubistva starca na Stupu

Vrhovni sud FBiH potvrdio je osuđujuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu, te na 20 godina zatvora osudio Roberta Bačića i Eminu Hall zbog svirepog ubistva 77-godišnjeg Fazlije Hrustića.

Kako je za Faktor potvrdio advokat Muhidin Kapo, Bačićev pravni zastupnik, on je na koncu osuđen na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora, dok je Emina za svoju ulogu u ubistvu dobila ukupno sedam godina.

Oboma će u kaznu biti uračunato vrijeme od nešto više od tri godine koje su proveli u pritvoru, a koji im je u međuvremenu produžen.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Baćić i Hall su 17. novembra 2017. godine, u stanu u ulici Vitomira Lukića na Stupu, gdje su boravili kao podstanari, skovali pakleni plan da ubiju Hrustića, kako bi od njega ukrali pištolj, automobil, zlatni prsten i protezu sa zlatnim zubima.

Osmislili su plan da u večernjim satima pozovu Hrustića u stan koji iznajmljuju prethodno nabavivši tablete “Leponex” od 100 mg, nakon čega je Robert izmrvio nekoliko tableta, te ih sasuo u staklenu bocu crnog vina. Kada je Hrustić stigao u stan u kojem borave Robert i Emina, Robert mu je nasuo čašu vina sa mješavinom tableta, od koje je, nakon što je popio, Hrustić izgubio svijest.

Robert mu je potom zadao više udaraca šakama u predjelu lica, a zatim uzeo medicinsku špricu sa iglom, te mu zrak ubrizgao u venu u predjelu desne podlaktice. To je učinio s ciljem da je ispuni zrakom i tako izazove srčani udar, od kojeg bi brže podegao. Potom su ga, kada je počeo da gubi svijest, prenijeli u njegov stan, položili u krevet i ostavili tako da se stekne utisak da je spavao, a potom opljačkali, izašli i zaključali vrata za sobom.

Starac je u konačnici podlegao uslijed trovanja klozapinom, koji je glavni sastojak “Leponexa”.

Razotkriveni su nakon što je Bačić napao policajca. Tom prilikom mu je oduzet pištolj koji je imao odoberenje na ime ubijenog Hrustića. Tako se klupko počelo odmotavati, a ubice su u razotkrivene i uhvaćene.

Bačiću je na teret stavljeno ubistvo iz koristoljublja, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, te nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije, dok je Emina Hall optužena, odnosno osuđena za ubistvo iz koristoljublja.

Presuda je pravomoćna i na nju nije dozvoljena žalba.

Podijeli

PRETHODNA

Komisija za ljudska prava BiH traži da se započnu pregovori o nabavci vakcina

SLJEDEĆA

Preminuo voditelj Tarik Helić, poznat po pozdravu “Svako dobro Bosno i Hercegovino”