Promocija knjige “Zmaj od Bosne” autora Elvisa Ljajića, dobitnika Nagrade za najbolji dramski tekst na bosanskom jeziku “Alija Isaković”

Sinoć je u Gradačcu održana promocija nagrađene drame autora Elvisa Ljajića pod nazivom ‘’Zmaj od Bosne’’, nagrađene nagradom ‘’Alija Isaković’’ za najbolji dramski tekst na bosanskom jeziku. Domaćin promocije bila je Bošnjačka zajednica kulture ‘’Preporod’’ Gradačac koja je priredila  lijepu atmosferu i doček za goste uz sevdalinku, tradicionalnu bosansku pjesmu u izvedbi Džavida Pamukovića. Prva promocija je simbolično održana u prostoru Kule Zmaja od Bosne, a  pored autora tu su bili i prof.dr. Almedina Čengić (BZK ”Preporod”BiH, predsjednica žirija za izbor nagrade ”Alija Isaković), te prof.dr. Almir Bašović ( član žirija).

Na današnji datum rođen je Husein-kapetan Gradaščević, general koji se borio za bosansku autonomiju u Osmanskom carstvu. Poznat je i kao “Zmaj od Bosne”. Husein-kapetan Gradaščević bio je bosanski vojskovođa, paša, gradačački kapetan iz begovske porodice Gradaščević, te jedan od najznačajnijih bh.političara kako još u 19.vijeku, tako i u cijeloj historiji Bosne.

Nagrada koja je dodijeljena autoru Elvisu Ljajiću ustanovljena je 2003. godine povodom 100. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, a za cilj ima poticanje i razvoj savremenog dramskog stvaralaštva na bosanskom jeziku. Smještajući dramu unutar porodice kao okvira, pri čemu centralni dramski odnos grade Husein-kapetan Gradaščević i njegov brat Osman, Elvis Ljajić sliku Bosne ne gradi kao nešto što je ideološki ili politički projekat, već nam se Bosna u ovoj drami, baš kao i porodica, ukazuje kao izrazito organski fenomen, koji ne može bez ostatka stati ni u kakve vanjske, mehaničke koncepte već je nešto živo, nešto što računa na kontinuitet mijenjajući se, pritom, u svakom trenutku. Autor je na svojoj prvoj promociji sinoć naglasio da je ostao fasciniran djelovanjem posljednjeg bosanskog kapetana, da iako je bio veoma mlad donosio je jako zrele odluke, a period  u kojem je živio bio je znatno teži od današnjice.

 

www.skandal.ba

Podijeli

PRETHODNA

Kome smeta Skandal Portal???

SLJEDEĆA

Sedam trendova koji će obilježiti putovanja u 2023. godini