Preminula glumica Mira Furlan

Legendarna hrvatska glumica Mira Furlan preminula je u četvrtak, a tužna vijest objavljena je na Instagram profilu ”Radionice Integracije”.

U SFRJ je važila za poznatu glumicu, koju je publika upoznala kroz brojne uloge u domaćim filmovima. Dolazila je i u Sarajevo nekoliko puta, gdje je bila gost na Sarajevo Film festivalu.

Vijest je objavio i J. Michael Straczynski, autor naučno-fantastične serije Babylon 5, u kojoj je Mira Furlan glumica glumila ambasadorku Minbari Delenn.

  • Noć je velike tuge, jer je naša prijateljica i drug pošla putem gdje je ne možemo doseći. Ali kao i kod svih stvari, vremenom ćemo je sustići i vjerujem da će imati mnogo priča i mnogo novih uloga za podijeliti sa svemirom – objavio je Straczynski, napisavši da je već neko vrijeme znao da se Mirino zdravstveno stanje pogoršalo, ali da su se nadali najboljem.

Furlan je rođena u Zagrebu 7. septembra 1955. godine. Na početkuje bila istaknuta glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, da bi osamdesetih godina prošlog stoljeća postala jedna od najprepoznatljivijih jugoslavenskih filmskih glumica.

U tom periodu svoga rada ostvarila je iznimno uspješne filmske uloge kao što su one u filmovima ”Kiklop” (1982.) Antuna Vrdoljaka, ”U raljama života” (1984.) i ”Za sreću je potrebno troje” (1986.) Rajka Grlića u filmu ”Lepota poroka” (1986.) Živka Nikolića te u filmu ”Otac na službenom putu” Emira Kusturice.  Početkom 90-ih odlazi u Ameriku, gdje je nastavila ostvarivati zapažene uloge. Kao najznačajnija i svakako najpopularnija ostvarenja u kojima je ostvarila uloge uzimaju se planetarno popularne televizijske serije ”Babylon” i ”Izgubljeni”.

Na crvenom tepihu se  2013. godine pojavila tokom šeste večeri 19. Sarajevo film festivala (SFF), gdje je stigla da prati svjetsku premijeru bh. filma “Sa mamom” Faruka Lončarevića, koji je prikazan u Narodnom pozorištu u okviru takmičarskog programa.

Uloga po kojoj je mi najviše pamtimo je ona u filmu ”Lepota poroka”. Kada se preselila u SAD, igrala je u predstavi ”Antigona” koju je režirao njen suprug. Osvojila je nagradu ”Dramalogue” za najbolju pozorišnu ulogu u Los Angelesu. Također je glumila u Lorkinoj ”Đermi” koja se izvodila u Indiana Repertory Theatre. Glumila je u predstavama: ”Kasandra”, ”Ko se boji Virdžinije Vulf” i ”Jesenja sonata”. Osamdesetih smo je mogli vidjeti i u serijama “Putovanje u Vučjak”, “Vuk Karadžić”, “Smogovci”, “Bolji život” i drugim. 1982. i 1986. godine Miri su dodjeljene Zlatne arene za ulogu Enke u filmu „Kiklop“ i za ulogu Jaglike u filmu „Lepota poroka“. Godine 1985. je imala jednu od glavnih uloga u bosanskom filmu ”Otac na službenom putu”, koji je bio nominovan za Oskara. U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija. Po povratku na prostore bivše Jugoslavije, Mira Furlan je glumila i u filmovima i serijama, a najviše se ističu uloge u filmu Turneja i TV seriji ”Vratiće se rode”. Povremeno je pisala kolumnu za splitski magazin Feral Tribune.

Furlan je posljednje mjesece, baš kao i ostatak svijeta, provela u izolaciji u Los Angelesu, gdje je živjela i radila u filmskoj školi.

Podijeli

PRETHODNA

Narandžasto upozorenje zbog olujnih udara vjetra južnog smjera

SLJEDEĆA

Grupa koja poziva na bojkot NSBiH za nepuna 24 sata okupila više od 4.000 pratilaca