Potrošačka korpa skuplja za 200 maraka! A, plate?

Situacija s koronavirusom i kriza koju je pandemija donijela 2020. godinu je učinila posebno teškom za ionako osiromašene bh. građane, od kojih mnogi jedva sastavljaju kraj s krajem.

Brojne firme su ugašene, mnogi su ostali bez radnih mjesta ili sa znatno umanjenim primanjima, ali, uprkos svemu, životni troškovi sve su veći. Najbolji pokazatelj za to je potrošačka korpa koja je krajem 2019. godine iznosila 1.800 KM, a na kraju 2020. nešto više od 2.000 maraka.

Tako se život mnogima u BiH svodi na podmirivanje osnovnih životnih potreba, a sudeći prema početku 2021. godine, bit će nam sve teže.

Mnogi su ostali neugodno iznenađeni kada su na policama u trgovinama primijetili da su cijene pojedinih vrsta ulja povećane. Slična je situacija i s drugim prehrambenim namirnicama, poput šećera, čija je cijena viša za pet feninga u odnosu na kraj godine.

Pojedini trgovci kazali su nam da je tokom prethodne godine u dva navrata poskupjelo ulje, a pogotovo se često mijenjaju cijene voća i povrća.

Dok potrošačka korpa raste iz mjeseca u mjesec i u Federaciji BiH dostiže iznos od 2.000 KM, dotle prosječna plaća nije ni 1.000 KM.

Potrošačku korpu, uz prehranu, čine i kategorije stanovanje i komunalne usluge, higijena i održavanje zdravlja, obrazovanje i kultura, odjeća i obuća, prevoz i održavanje domaćinstva.

kameleon.ba

Podijeli

PRETHODNA

Twitter trajno suspendirao Trumpov račun, kažu da i dalje poziva na nasilje

SLJEDEĆA

Japan, Singapur i Njemačka imaju najbolji pasoš na svijetu