Pala Vlada: Žarko Vujović poručio: Danas je izvršen državni udar!

Skupštini Tuzlanskog kantona nova većina danas se nije pojavila na zvanično zakazanoj sjednici, već su izvan zgrade u kojoj je saziv trebao zasjedati održala svoju sjednicu na kojoj je imenovala novo rukovodstvo.

Kako je naveo Žarko Vujović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, izvršen je državni udar.

On je istakao kako je danas zakazana sjednica hitnog karaktera na kojoj su se, između ostalog, trebali razmarati prijedlog budžeta, ali i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, kako građani od sutra ne bi ostali bez obaveznog zdravstvenog osiguranja.

“Zakazali su sjednicu u prostorijama skupštine ne obavještavajući mene kao legalnog predsjednika nego zamjenicu Lejlu Vuković koja je održala sjednicu. To je po krivičnom zakonu BiH napad na ustavni poredak i nasilan način ulaska u vlast, za koji je predviđena kazna zatvora”, kazao je Vujović.

Kako prenose Nezavisne, on je pozvao institucije tuzlanskog sistema, prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i nadležna tužilaštva da preduzmu sve zakonom pedviđe mjere i zaštite kantonalne institucije te ljude koji su odgovorni za čuvanje pečata.

“Nelegalna skupština ne može proizvesti nikakvo pravno djestvo. Ovdje je na sceni kasični udar i upad u sistem. Danas je izvršen državni udar”, naveo je Vujović.

Tokom današnje sjednice Vujović je pozvao i visokog predstavnika u BiH na hitnu reakciju.

(buka.com)

Podijeli

PRETHODNA

Ubijeno 50 novinara u 2020. godini

SLJEDEĆA

Najviši predstavnici EU danas hitno s Predsjedništvom BiH