OPREZ: Lažne kineske vakcine se prodaju na internetu

Dnevni list Đornale piše o tome da se na internetu mogu naći lažne kineske vakcine po cijeni od 350 do 1.500 dolara i da upozoravaju Italijane da je to opasno i zabranjeno.

Direktor carine Marčeko Minena rekao je za list Stampa da je Italija pojačala kontrolu brodova i aviona, a ponajviše elektronsku trgovinu.

“Primijetili smo da postoji opasnost od distribucije kineske vakcine koju, međutim, nisu proizveli zvanični kineski proizvođači i koja je data kineskim građanima”, navodi Minena.

General Interpola Jirgen Stok izjavio je da je vakcina “tečno zlato” za crno tržište. Biznis insajder prenosi da se na webu mogu naći proizvodi koji nemaju veze sa kineskom vakcinom koju je proizveo “Sinovak” ili “Sinopfarm” i da su cijene i deset puta veće od uobičajenih u Kini, koja se kreće od 30 do 60 dolara.

U mnogobrojim intervjuima za štampu, Italijan Đido Rasi, mikrobiolog koji je prije nekoliko dana napustio mjesto direktora EMA poslije devet godina, izjavio je da sve te priče o vakcini koja funkcioniše 90% ili 95% izgledaju kao neka kladionica.

Jedina koja će, kako kaže, dati zaista zeleno svjetlo za proizvodnju i distribuciju vakcine jeste EMA, koja u posljednjem momentu može i da blokira do sada pronađene vakcine, kako “Fajzerovu”, tako i onu iz “Moderne” i sve ostale.

Italijanski list Panorama piše o tome da se već nekoliko dana u Italiji nalazi kineska vakcina protiv korone i da ju je moguće kupiti od Kineza u Rimu.

Vakcina koja se ovdje smatra ilegalnom jer nije prošla testiranja koja zahtijevaju agencije FDA – Američka agencija za hranu i lijekove i EMA – Evropska agencija za lijekove.

Predsjednik Udruženja ljekara regiona Lacio Antonio Mađi obratio se javnosti:

“Već nedjeljama kruži priča da je moguće kupiti kinesku vakcinu protiv korone preko interneta ili u kineskim četvrtima, a pričajući sa prijateljima i ljekarima dobio sam i potvrdu. Čak su mi i predstavnici Kineza rekli da su im se obratili mnogi Italijani sa željom da kupe vakcinu. Kinezi koji žive ovdje vraćaju se u zemlju da bi primili drugu dozu i poslije dolaze u Italiju u kojoj ni FDA ni EMA još zvanično nisu odobrile nijednu ponuđenu vakcinu.”

Upozorava Italijane da ne kupuju nikakve vakcine pod imenom vero (kako se naziva kineska vakcina) niti sputnjik (ime ruske vakcine) koja im se nudi ilegalno ili preko interneta.

Državna carina Italije u saradnji sa Interpolom vodi akciju suzbijanja ovog fenomena, piše Panorama.

(B92/Skandal)

Podijeli

PRETHODNA

Uhapšeni Bektić, Sandžić i Hamzić pušteni na slobodu

SLJEDEĆA

Misimović i Spahić predlažu novog selektora