Novi zakon o VSTV-u uskoro u parlamentu: Formiranje tri potpuno samostalna organa BiH

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) na jučerašnjoj sjednici posebno je naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV). Upravo to je jedno od ključnih pitanja koje će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

Na prijedlogu novog zakona o VSTV-u aktivno radi Demokratska fronta, što je nedavno potvrdio i predsjednik te partije Željko Komšić.

Komšić je obrazlažući motive za izmjenama Zakona o VSTV-u, podsjetio na mnoštvo pravosudnih afera koje daju za pravo konstatirati da je neuređenost pravosuđa generator korupcije u BiH, navodeći sramne afere, poput afera Memić, Dragičević, afere Potkivanje, kao i gubljenje dokaza protiv političara.

“Mi pripremamo tri zakona: Zakon o Visokom sudskom vijeću, Zakon o Visokom tužilačkom vijeću i Zakon o Uredu disciplinskog tužitelja. Po tom prijedlogu formirala bi se tri potpuno neovisna i samostalna organa Bosne i Hercegovine koja bi obezbijedila i garantovala nezavisnost i samostalnost tužilaštava i tužilaca, sudova i sudija, kao i disciplinskog tužioca koji više ne bi djelovao u sastavu VSTV-a i koji bi imao svojstvo pravnog lica, birao bi ga i razrješavao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH”, kazao je nedavno Komšić za Fenu.

Izvor.klix.ba
Podijeli

PRETHODNA

SPEKTAKULARNA PLJAČKA: Razbojnici iz sefa ukrali 50.000 KM pa zapalili vozilo

SLJEDEĆA

Vremenska prognoza: Hladno sa kišom i narednih dana