Njemačka odustala od mega-lockdown-a

Iako se to najavljivalo, Njemačka ipak nije, po uzoru na Francusku i Bavarsku, i na saveznom nivou uvela policijski sat ni zabranu izlaska iz kuće osim u strogo ograničenim slučajevima.

“Važno je da brzo dođemo do 50, kako bismo mogli razgovarati o otvaranjima”, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak navečer na sastanku s premijerima 16 njemačkih saveznih država, na kojem je dogovoren nastavak lockdowna do 14. februara, uz daljnje postroženje mjera.

Brojka 50 koju spominje je broj novooboljelih u sedmicu dana na 100.000 stanovnika, sada on premašuje 300. Ako se zaustavi širenje novog soja virusa odmah u začetku, Merkel vjeruje da bi se pandemija mogla zauzdati do sredine februara.

Odustalo se i od plana o obustavi javnog prometa. Umjesto toga, zamoljeni su poslodavci koji ne mogu organizirati rad od kuće da prilagode radno vrijeme kako bi se smanjile gužve, a u špicama će se povećati broj autobusa i vozova kako bi popunjenost bila do 30 posto one prije pandemije.

Najviše je rasprave bilo o daljnjem zatvaranju škola i vrtića, koje rade minimalno, samo za djecu zaposlenika ključnih djelatnosti koji ih nemaju kome ostaviti na čuvanje.

Kako se moglo očekivati nakon anketa javnog mnijenja po kojima su Nijemci većinom za stroži lockdown, ali su podijeljeni oko toga trebaju li škole ostati zatvorene ili ne,više pokrajinskih lidera protivilo se kancelarkinu planu da škole ostanu zatvorene dok se pandemija ne obuzda.

Udruge poslodavaca kritične su prema produljenju lockdowna. Predsjednik Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu Gabriel Felbermayr upozorio je u izjavi za Bild da što je lockdown dulji to više pate poduzeća, koja moraju crpiti svoje rezerve, pa je to veća vjerovatnost velikog vala insolventnosti nakon okončanja ove krize.

Ministar finansija Olaf Scholz (SPD) obećao je da će se financijska pomoć kompanijama pogođenima pandemijom povećati, a da će se procedura pojednostaviti.

Podijeli

PRETHODNA

Dodik odbio formiranje migrantskih kampova u RS

SLJEDEĆA

Potvrđena optužnica protiv Desnice Radivojevića, bivšeg ministra u Vladi FBiH