NIP: Vrijeme je da počne proces povratka migranata u matične zemlje

“Niz tragičnih događaja izazvanih migrantskom krizom doveli su do uznemiravanja stanovništva i sigurnosne situacije koja je na rubu incidenta. Nadležnim organima, posebno institucijama viših nivoa vlasti, postavljamo pitanje šta su preduzeli po zaključcima Vlade Kantona Sarajevo iz novembra 2019. godine. Ti zaključci su, između ostalog, zahtijevali bolju kontrolu istočne granice BiH, zatim da se pitanje smještaja migranata riješi planski uz disperziju smještaja i bez velikih kampova, te aktivan diplomatski angažman sa ciljem povratka migranata u matične zemlje”, stoji u saopštenju NIP-a.

Kako su naveli, žele odgovor i na pitanje na koji je način Ministarstvo sigurnosti BiH planiralo podjelu i postavljanje 150 doniranih kontejnera iz Austrije, smještajnog kapaciteta 3 hiljade ljudi.

“Nadamo se da je odustalo od prvobitne namjere postavljanja polovine tog broja kontejnera na području Kantona Sarajevo.
Iako je novi ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić po dolasku na ovu poziciju najavio aktivniji rad na rješenju pitanja migranata, javnost nije vidjela načinjene konkretnije korake za rješavanje ovog gorućeg pitanja. Krajnje je vrijeme da se započne proces planskog povratka migranata u matične zemlje i da se preduzmu sve mjere sigurnosti i kontrole kretanja migranata izvan migrantskih centara”, navode iz NIP-a.

Za kraj su dodali da Građani Sarajeva i BiH solidarišu sa svim ljudima u nevolji i takav pristup pokazuju već mjesecima i prema migrantima. Svjesni smo da većina migranata u potpunosti poštuje zakone Bosne i Hercegovine, ali oni koji učestvuju u bilo kakvim kriminalnim aktivnostima moraju biti nadzirani i sankcionirani.

Preuzeto:klix.ba
Podijeli

PRETHODNA

Migrant osumnjičen za učešće u ubistvu u Otesu ranije osuđivan uvjetno

SLJEDEĆA

Magla i smanjena vidljivost