LJEVORUKOST – Fenomen kojem nauka i dalje pokušava utvrditi tačan uzrok

Ljevorukost je fenomen kojem nauka i dalje pokušava utvrditi tačan uzrok. Postoje razne teorije – od oštećenja motoričkog centra na lijevoj polutki mozga do one da je krivac određeni gen.
U svijetu postoji između 10 i 12 % ljevorukih.
Ljevoruki su generalno stidniji od dešnjaka, također, više oklijevaju prije nego učine neki dramatičan potez.
Desna strana mozga, koju koriste više od lijeve, ima manju toleranciju na alkohol zbog čega se ljevoruki uglavnom brže napiju.
Ljevoruki se uglavnom nalaze na ‘ekstremnom kraju’ IQ skale. Ili su u vrhu ili na dnu. Prema podacima MENSA-e, društva osoba s visokim IQ-om, više je ljevorukih klasifikovano kao genije od dešnjaka (IQ iznad 140)
Kroz istoriju, ljevoruki su često bili progonjeni, a optužbe uključivale: ljevorukost je znak đavola, znak nervoze, pobune, kriminala i homoseksualnosti.
Ljevoruki su često doživljavani kao kreativne osobe i vrsni muzičari. Istraživanja su pokazala veliku stopu ljevorukosti među vrhunskim sportistima, pogotovo u tenisu, boksu, mačevanju i plivanju. Ljevoruki su jako talentovani matematičari, muzičari, arhitekti i generalno umjetnici.
Ljevoruki se brže oporave od moždanog udara.
Ljevoruki s fakultetskom diplomom u prosjeku postanu bogatiji za 26% od kolega desnorukih.
Majke, koje imaju više od 40 godina u toku djetetovog rođenja, imaju veću šansu da rode ljevoruku bebu od majki u ranim dvadesetim.
Među Inuitima, na svaku ljevoruku osobu gleda se kao na potencijalnog čarobnjaka ili vrača. U Maroku, ljevaci su “s’ga”, riječ koja označava zloduh ili prokletu osobu.
Inke su vjerovali da ljevoruki imaju posebne iscjeliteljske magične moći, zbog čega su uvijek bili šamani ili ljekari. Zuni plemena iz Sjeverne Amerike vjerovala su da ljevorukost donosi sreću.
Veze između lijeve i desne strane mozga brže su kod ljevorukih ljudi. To znači da se informacije prenose brže, što ljevake čini efikasnijim u rješavanju veće količine informacija koje se dešavaju na obje strane mozga.
Ljevoruki žive 9 godina kraće od dešnjaka.
Ljevoruki žive u svijetu dešnjaka, s obzirom da je sve od alata do otvarača konzervi dizajnirano za dešnjake.
Ljevoruki kasnije ulaze u pubertet i kasnije sazrijevaju od dešnjaka.
Podijeli

PRETHODNA

Tajna o kojoj se ne govori

SLJEDEĆA

Ahed Tamimi – Ikona otpora izraelskoj okupaciji