Krajem mjeseca odlazak visokog predstavnika BiH Valentina Inzka sa funkcije

Razum je jači od politike. To bi trebala biti ideja vodilja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, koji krajem mjeseca odlazi s te funkcije. Ključno pitanje koje ostaje: Hoće li u naredne dvije sedmice donijeti zakon o zabrani negiranja genocida. Jer to nalaže razum i ne vrijedi čekati politiku.

Zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca mnogo toga bi riješio, a prije svega donio bi neophodan mir u društvu. Konstantno sipanje soli na ranu žrtvama genocida i drugih monstruoznih zločina gloroficiranjem zločinaca barbarizira društvo i cementira politiku mržnje. Jasno je da politički odnosi u državi i stav srpskih stranaka ne dozvoljavaju da se takav zakon donese u parlamentarnim klupama, kako to godinama poziva Inzko.

On to pravda potrebom da izglasavanje tog zakona bude odraz volje građana. A zar većinska volja građana nije upravo postojanje takvog zakona. Zar to nije poziv razuma. I zar upravo pojedinci, odnosno politika ne blokiraju donošenje takvog zakona.

Zar se Valentin Inzko nije umorio od višegodišnjeg pozivanja političkih predstavnika da donesu taj zakon. Nikakav pomak nije napravljen u tom smjeru. I jedino razumno i jedino logično rješenje koje se nameće je donošenje zakona o zabrani negiranja genocida. To može uraditi i ima ovlasti upravo visoki predstavnik.

Poruke iz Evrope jasno ukazuju da je to neophodno. Njemački šef diplomatije Heiko Maas je nedavno poručio da u Evropskoj uniji nema mjesta za države koje veličaju ratne zločince.

“To važi i za Bosnu i Hercegovinu. U zemlji koja želi ući u EU nema prostora za nacionalističku propagandu, za negiranje ratnih zločina ili za veličanje ratnih zločinaca”, naveo je Maas.

Krajem prošle godine Inzko je javno kazao da je potpuno spreman nametnuti zakon ukoliko ne bude usvojen do 11. jula 2021. godine. Sada mu je prilika da svoj mandat okonča “s obrazom”, da majkama Srebrenice i drugim porodicama, kojima je više puta poručio kako im se divi na hrabrosti i istrajnosti, pomogne da dobiju potrebni smiraj.

Nezvanične informacije govore da je Inzko prelomio i da bi na odlasku trebao proglasiti zakon o zabrani negiranja genocida. Sve ostalo bilo bi na tužilaštvima.

klix.ba

Podijeli

PRETHODNA

U svijetu živi više od 7,8 milijardi ljudi, populacija sve starija

SLJEDEĆA

NOVINARI OGORČENI: PROTESTOM KAZNITI BAHATE ZVANIČNIKE ZBOG KAŠNJENJA