Koliko košta biti roditelj u Tuzlanskom kantonu?!

Na redovnoj sjednici skupštine Tuzlanskog kantona održanoj 21.10.2021.godine, zastupnik u Skupštini i uvaženi prof. Boris Krešić podnio je inicijativu kojom je traženo da Tuzlanski kanton konačno prepozna probleme bračnih parova koji se bore sa sterilitetom te da se konačno počne sa implementacijom Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koji je Federalno ministarstvo zdravstva donijelo prije par mjeseci, kao i pravilnik o načinu liječenja BMPO i listu verifkovanih klinika, što nam govori da je sva procedura na federalnom nivou sprovedena.

Facebook profil:Boris Krešić

Osim što skupštinska većina inicijativu nije prihvatila, dodatnu so na ranu bračnim parovima su dodale objave istaknutih političkih ličnosti i ljekara poput ministra zdravstva TK Bože Jurića, dr. Amre Nadarević Vodenčarević, a posebno ističemo komentar na jednoj objavi u vezi ovog problema, od uvažene doktorice ginekologa dr. Feride Radončić čije mišljenje možete pročitati u komentaru koji je napisala i koji je ostavio u šoku sve građane Bosne i Hercegovine.

Izvor: Facebook grupa ”Pravda za porodilje”

Kada nam ovako poručuju ljekari, koji bi prvi trebalo da znaju da je pad nataliteta u Bosni i Hercegovini izražen više nego ikad, što iz razloga iseljavanja kompletnih porodica iz naše države, a posebno iz razloga što svaki šesti bračni par ima probleme sa začećem, te da pomoć i liječenje mnogi ne mogu potražiti jer ono što je drugim zemljama omogućno u vidu obaveznog zdravstvenosg osiguranja, u našoj drzavi, a posebno u Tuzlanskom kantonu parovi moraju dizati kredite da bi krenuli u borbu za roditeljstvo.

U facebook grupi  ”Pravda za porodilje” koja broji  preko 22.600 žena koje su se na jednom mjestu ujedinile, mislivši da će se njihov glas čuti i sve nepravde koje se dešavaju da će neko u konačnici riješiti, bilo je rasprave i ovoj temi.

Nama su se javile žene iz našeg grada koje se godinama bore da postanu majke, sa pitanjem ima li zaista pravde podjednake za sve u ovom društvu ili je politika toliko uplela svoje prste da nam se petlja i u osnivanje porodice.

Sa facebook profila prof.Krešića preuzeli smo i sljedeće:

Facebook profi: Boris Krešić

Prema podacima Agencije za statistiku u 2019. godini rođeno je ukupno 17.490 beba na području Federacije BiH. To je čak 1.409 manje od 18.899. rođenih  2018. godine. Negativan trend se nastavlja i dalje, obzirom da je još godinu ranije, 2017., rođeno ukupno 19.824 beba.  Preko 2300 novorođenih beba manje kroz samo dvije godine na području Federacije BiH. Statistički podaci također pokazuju da broj novorođenih u Bosni i Hercegovini konstantno opada u poratnom periodu. U smanjenom broju novorođenih, značajnu ulogu igra neplodnost parova.  Statistika je potvrdila da svaki šesti bračni par u Bosni i Hercegovini ima problema sa  začećem. Zahvaljujući savremenim metodama potpomognute oplodnje koje provodi više klinika u BiH, brojni parovi uspješno dolaze do začeća. Nažalost, metode potpomognute oplodnje su skupe, a parovi u FBiH i dalje nemaju podršku države, te samo oni parovi, koji to mogu priuštiti mogu imati podršku u procesu začeća i doći do potomstva.

„U Federaciji nema podrške. Nijedna državna bolnica nema jak centar za reprodukciju. Nažalost bez zakona, ljudi sami plaćaju postupke vantjelesne oplodnje koji su jako skupi.“ – ističe prim.mr.sci. dr. Senad Sarić .  (dnevni.ba)

Može li svako izdvojiti ogromne novce u nadi da će postati roditelj?

skandal.ba

Podijeli

PRETHODNA

“Gradačac sve više obasjan Mevlinim suncem”

SLJEDEĆA

OPERACIJA POVLAČENJE: Aktuelna većina povlači prijedlog NOVOG Statuta Grada Gradačac?