Katolici danas obilježavaju Veliki četvrtak, dan posljednje Isusove večere

Danas je Veliki četvrtak ili Sveti četvrtak, dan posljednje Isusove večere. Danas Crkva ulazi u sveto trodnevlje, u sjećanje i komunikaciju, kroz liturgiju i molitvu, Isusovih posljednjih dana i djela. Od danas, Crkva se sprema na slavljenje i doživljavanje Uskrsa.

 Veliki četvrtak krščanski je spomendan posljednje Isusove večere. Slavi se u četvrtak prije Uskrsa, a Veliki četvrtak ujedno je i zadnji dan korizme.

Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja, na kojoj se posvećuje krizma, te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje.

Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda.

Kako svjedoči Evanđelje, Isus se poslije večere s učenicima uputio u Getsemanski vrt. Tamo ga je, dok se molio, oblijevao krvav znoj. Stoga vjernici kao uspomenu na ovo Isusovu molitvu provode sat klanjanja u svojim crkvama. Sam je Isus zapitao svoje učenike: “Niste li mogli probdjeti barem jedan sat moleći sa mnom?”

Gastemanski sat ujedno je sat šutnje i klanjanja pred Presvetim Sakramentom. Dok se pjeva Slava, na svim crkvama zvone sva zvona. Nakon toga se gase sve do Slave na Veliku Subotu.

 

 

 

 

 

 

rtvslon.ba

Podijeli

PRETHODNA

Danas je 1. april-Svjetski dan šale

SLJEDEĆA

Završena treća sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačac