Jutro na društvenim mrežama: Koga danas mrzimo? Piše: Adela M.Š.

Navika mi je možda ružna, nema tu opravdanja velikog, no volim ujutro uz kafu ”prelistati” svoj facebook profil gdje sam zapratila mnoštvo informativnih portala, zanimljivih stranica, a i član sam poznatih fejs grupa. To mi dođe kao jutarnja rutina jer da budem iskrena i ne vidim šta objavljuju moji prijatelji od toliko zapraćenih stranica, pa moram nekad mahsuz otići na profile pojedinih koji negoduju kako ne lajkam nikad ništa im. Facebook sam doživjela kao mjesto gdje zaista možemo mnogo naučiti, saznati, upoznati nove osobe, kulture, uspostaviti odnose sa izgubljenim prijateljima, promovisati svoje neke pokušaje poslovanja i sl., a sa druge strane to je jedno veliko selo, selendra.

Počelo je evo…

Portali u posljednja dva dana aktivno su krenuli sa novim plašenjem stanovništva o onome što dolazi, novom zabunom i ispiranjem mozga. Iskrena da budem i sama sam podlegla tom ”ispiranju” lani kada sam bila zatvorena punih 15 dana u stanu bez da sam izlazila ikako napolje. Suosjećala sam sa djetetom, bilo mi je žao da ja izlazim, a on da sjedi u kući radi zabrana, sve dok nisu djeci dopustili par puta sedmično da izlaze i ona, huda. Našla sam rješenje, otišla sam na selo i bar tu mogu na njivu izaći, a kada živiš u zgradi, ni komad neba svog nemaš, sve moraš dijeliti sa masom.

Super Radio Minhen prenosi da Angela Merkel poziva narod na vakcinaciju, ali da je odbila uvođenje obaveze. Ona je istaknula kako neće biti obveznog cijepljenja, dodavši da bi povećanje broja cijepljenih, držanje pravila o udaljenosti i testiranje trebalo pomoći u prevenciji četvrtog vala zaraze.

Četvrti val zaraze? Zar nije on već prošao… Eto koliko sam sam se bila distancirala jedan period od društvenih mreža da sam živjela u nekoj zabuni.

Moram prvo svoj stav iznijeti o čemu sam pisala u par navrata na svom profilu. Ja vjerujem u nemani koje nam šalju, vjerujem u viruse, bolesti i uvjerena sam da svaki čovjek može biti svoj lični ljekar. Vjerujem u dobar imuni sistem, vjerujem u sport, rekreaciju, mir, u posao koji voliš, porodicu, druženje i život bez stresa, da je to najbolja vakcinacija za sve što slijedi… Opet se trgnem na momenat pa se sjetim gdje živim, pa mi je i ovo jutro počelo stresom. Ne treba se nezahvalno biti ipak, dobro je nama kakvi smo ljudi.

Jedna stranica koju sam lajkala privukla mi je pažnju svojom fotografijom. Na njoj se nalaze dvije žene gdje jedna na leđima nosi drvenu policu sa knjigama, a druga se poslužila knjigom, pa kao čita nešto. Vjerujem da je ova druga samo tu kao model neki stala, ali ova što na plećima nosi policu sa kjnigama, e to ne znam… Uglavnom riječ je o Londonu ’30-ih godina, a pošto sam uvijek znatiželjna kada je riječ o sličnim stvarima, morala sam proguglat i provjeriti informaciju, a i te provjere su mi više slabe tačke i samu sebe nerviram nekada. Zaista je istina ovo i sad se glupo osjećam što to nisam prije znala. Naime riječ je o jednoj poduzetnoj djevojci iz Rumsgatea koja je odlučila da uzme svoje knjige, stavi na policu, pa na leđa i obiđe porodice, od vrata do vrata, iznajmljujući im knjige na sedam dana po cijeni od dva penasa. I prije nje, mnogi su se odlučili na slične poduhvate.

Dalje slijede one glupe slike sa tekstom : Kojom pjesmom bi opisali vaše trenutno stanje? Ma dajte, sedam sati je ujutro, kakve crne pjesme. Izgleda da je jako bitna vijest, pa ga prenose i bh portali na sam sabah, to da je Karleuša ukazala na to da je Ceca najveća sramota srpskog naroda. ( Gledala sam dokumentarac N1 o Ceci, ja to komentarisati neću, gledala sam ga iz nekog svog profesionalnog ugla). Meni je ova vijest bez ikakvog značenja i smisla, no da vidimo šta naš puk kaže…

Dalje čitam naslov kako je Evropski sud za ljudska prava pozvao Rusiju da prizna istospolne zajednice… Ma dajte više, ja ovo neću da kliknem, neka pozivaju koga hoće.

Opet naslov : Počela rigorozna kontrola poštovanja mjera: Pogoršala se epidemiološka situacija u Srbiji-pred građanima dvije opcije. Kliknula sam na tekst…. Evo ključne rečenice : Navodi da građani imaju dve opcije – da poštuju mere ili da ih ne poštuju, što bi, kako kaže, dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji.

Zaista nemam volju da ovo komentarišem, ali vidim da se narod hvata za to kao lud. Preko 50 komentara za sat vremena, a najupečatljiviji mi je bio onaj gdje jedna osoba ističe da će se sada maske nositi i na guzici. Da smo bogdom davno to zaštitili i gledali samo svoja posla, ne bi se našli u neobranom grožđu. Nema potrebe da se zadržavam na ovom tekstu, jer je ovo puka provokacija i ponovno trovanje naroda, bacanje udice, a vidim da neke štuke i somovi jedva dočekaše da se uhvate.

Neki bh sok oglas, plaćeni. Tražiš nešto novo? Na pravom si mjestu… A o tome sam baš sanjala jesam li na pravom mjestu…

Dalje ponovo o produženju mjera. Da se osvrnem na sebe, ja i dan danas masku nosim kada idem u velike mase u zatvorenom prostoru, za svaki slučaj eto, posebno kada su me alergije spopale pa sam kašljala ili kad iskašljavam duhan na samo jutro po jedno pola sata, a moram ići negdje, zašto je, Bože, nosim? Možda mi savjest nalaže, a možda… Ja sam jedna od onih osoba koje poštuju mjere koje vrh donosi, ali samo one koje kad prekršiš moraš da platiš. Vidite da je lahko narod uredovati, evo mene, čisti primjer, samo po džepu i svima će dobro biti. Nisam za to da se narod guli, psebno sada u ovom nerealnom dobu. Ono odeš da kopaš i nisi stavio masku, iz helikoptera slijeće inspektor i lijepi ti kaznu od 500 maraka.

Sljedeći naslov : Poznati infektolog tvrdi da je Stožer kriv za nekontrolirano širenje virusa…

Sljedeći: Nastavlja se suđenje Novaliću i ostalima u aferi ”Respiratori”… Ne želim ovo ni da otovorim, zaista, a kamoli da dam svoj like, neku reakciju ili komentar.

Sljedeći: U akciji gašenja požara povrijeđeno više od 10 vatrogasaca, Brčko… A žao mi je eto, zaista… Nadam se da su dobro, no ne želim ni tu da dam klik svoj.

Opet drugi portali prenose : JELENA-CECA… Joj kako smo glup narod.

Evo novine neke, no ne planiram ni tu dati klik, jer godinama dalje od Ormanice ne odoh, ali evo naslov : Od 15.jula za sve putnike kroz Sloveniju je potreban test ili potvrda o vakcini.

A ovaj sljedeći naslov tako me zanimao, aman… Eto sad sam se baš nasekirala… : DODIKU NE DAJU DA KUPI TRI SPRATA U “BEOGRADU NA VODI”, KĆERKA GORICA: TATA JE NOVAC U KEŠU UNIO U BIH… Suza mi krenu.

Onda ide oglas: Vožnja u ekstremno zahtjevnim uslovima za najhrabrije. Nazovite da biste rezervisali Vaš termin: ********* …. ZAŠTO, zašto bi neko zvao da ide voziti se kroz kaljuge ? Ne znam eto…

Nisam se osvrnula na Milanovića, gdje ću to zaboraviti. Listajući fejs, naišla sam na četiri vijesti sa četiri različita portala o njegovim ispadima i nekim ”skrivenim planovima”. Jedan klik, zanima me ipak to, valjda profesionalna deformacija, a da komenar ostavim? Ma ne pada mi na um.

Sljedeći naslov je malo zastrašujući i razočaravajući… : Pedofil sa karanfilom priznao da je silovao dijete, dobio dvije godine zatvora. ( Iako je bio najavljen početak suđenja u stravičnom slučaju koji je potresao BiH i region kada je pedofil Saša Selitaj (46) autobusom doputovao u Begov Han kod Žepča gdje je silovao 14-godišnju djevojčicu, došlo je do neočekivanog preokreta.) Gadi mi se ovo, zaista i ne mogu da uđem na dalje čitanje teksta, već mi je u stomaku muka neka.

Sljedeći naslov : U Skandinaviji liječnici rijetko djeci propisuju antibiotike, a ona su manje bolesna. Imaju vrtiće u šumi, a temperaturu skidaju bez lijekova. Jako zanimljivo, ne neću da čitam dalje, šta ja imam od Skandinavije? Mada su gore moje zemlje iz snova, ali to su samo snovi, dirat ih neću.

Opet Ceca-Jelena… Majko mila..

Sljedeći je već kritičan: Influenserica poginula nakon što se popela na rub litice da snimi selfie… Nemam komentar na ovo.

Na ovaj naslov se nasmijah : Pojedini ministri-zastupnici koji su se predomislili za paušal dobit će više od 16.000, 00 KM ( Među zastupnicima koji žele primati paušal su Josip Martić, Petar Galić, Goran Opsenica, Mijo Krešić, Husein Topčagić, Marijan Klaić…) Kontam da kliknem na tekst, no ne mogu. Mrsko mi čitati ove budalaštine.

Evo: ZENIČKA OBILAZNICA U ČETVRTAK DOBIJA POTPISE MINISTARSTVA ZA KONAČNO PUŠTANJE U PROMET, zanimljivo.

Tu je i neprikosnoveni Sladić koji nam je najavio da će ljeto otići na odmor narednih dana i da je pred nama jaka promjena vremena. Trebamo pripremiti kišobrane i topliju odjeću.

Auu, evo TOP VIJEST : Ministar obrazovanja i nauke TK, Elvis Baraković primio je danas prvu dozu Astra Zeneca vakcine. Pročitajte njegovu poruku zaposlenima u obrazovanju… Čestitke, ministre.

Evo i ovo mi je zanimljivo : Pupovac optužio Milanovića za rasizam, ”on ne gradi prijateljske odnose sa susjedima”, ma nemojte mi reći…

Potom šerovanje o besplatnim udžbenicima za TK, od prvog do četvrtog razreda… A hajde molim vas kažite šta ćemo mi čija djeca idu u više razrede? I hajde molim vas, kažite nam ovo, hoće li biti kao i lani i godinu prije, gdje su udžbenici besplatni za malce, a cijena udžbenika za više razrede je poskupila? Ne mogu stvarno više ni da čitam sve ovo.

Pogled bacih kroz prozor, haman se onaj Sladić zeznuo, nebo je baš potamnilo, a on reče to će u petak tek biti… Hm..

Ja bih ovako mogla cijeli dan, no imam i ja život i obaveze pored društvenih mreža. Samo ću još spomenuti da sam naišla na mnoštvo fotki sa suncokretima, sezona je krenula, godišnjih odmora, glupih viceva, mnoštva recepata za jela koja neću nikad jesti niti praviti u životu, potom oglase za mjesta za odmor, na koji neću otići, a i ne pada mi napamet da dajem za neku brvnaru 200 maraka, imam svoju bašču, svoje selo, vikendicu od pruća, a vjerujem da svako od vas ima nekog na selu, pa sevapnije spojiti ugodno s korisnim, pa obići najmilije svoje i malo uživati u korijenima.

Šta sam saznala korisno ovo jutro? Ama baš ništa. Vjerujte da mi nijedna ova ‘‘informacija” neće korisiti u daljem poslu tokom dana, ali sam se bar nasmijala na neke naslove. Zato, dragi moji, nemojte se hvatati na naslove i tekstove koji vam neće donijeti neke koristi, manite se komentarisanja i uradite šta korisno danas za sebe i svoju porodicu. Shvatite više da je ovo puko gubljenje vremena, trošenje živaca, rasipanje riječi u vjetar i sramoćenje svoje nacije svađama i psovkama, ajde bar jedan dan gledajte u se i u svoje kljuse.

 

Autor : Adela M. Šaldić

Podijeli

PRETHODNA

NOVINARI OGORČENI: PROTESTOM KAZNITI BAHATE ZVANIČNIKE ZBOG KAŠNJENJA

SLJEDEĆA

1. Bajramski sajam u Gradačcu – Podsjećanje na smisao Bajramskih dana