Jesmo li žrtve psihološkog rata?

Foto: Ilustracija

Nakon završetka rata između Amerike i Koreje oko hiljadu američkih vojnika ostalo je u zatvoru. Ovaj zatvor razlikovao se od drugih zatvora. Zatvorenici su imali dovoljno hrane i pića na raspolaganju i nisu fizički zlostavljani.
Uprkos tako dobrim uslovima zabilježen je najveći procenat smrtnosti u ovom zatvoru. Začuđujuće je to što su zatvorenici umirali prirodnom smrću, mnogi bi samo navečer zaspali i ujutro se nisu budili.
Šta je, ustvari, prava istina vezana za ovaj zatvor?
U ovom zatvoru zatvorenici su dobijali samo pisma i informacije koji su sadržavali samo loše i pesimistične informacije. Nikakva pozitivna niti optimistična informacija do njih nije dolazila. Osim toga ko god je od zatvorenika špijunirao druge zatvorenike i izdavao ih nadležnima dobijao je cigaretu nagrade. Poslije su tražili od zatvorenika da pred drugim zatvorenicima ispričaju svoju izdaju ili situaciju kada su mogli pomoći drugima, a nisu to učinili.
Istraživanja su pokazala da je ova taktika maltretiranja dovodila zatvorenike do smrti zato što su:
1. Primajući samo negativne informacije izgubili svaku nadu u bolje sutra.
2. Špijuniranjem drugih zatvorenika prodali svoje dostojanstvo, sebe smatrali pokvarenim i manje vrijednim.
3. Prepričavanjem svojih izdaja i špijuniranja izgubili su vrijednost jedni kod drugih.
Ovakav način ophođenja izazvao je tešku depresiju i na koncu tihu smrt mnogih zatvorenika, što je poznato kao metoda “tihog mučenja”.
U posljednje vrijeme najviše loših vijesti dopire do naših ušiju: Poskupljenje, nezaposlenost, otkazi, korupcija, smrtnost od koronavirusa…
Favorizuju se vijesti u kojima se potencira to da nikada mi nećemo napredovati, nema izlaza, niko ne valja, mi smo najgori ljudi, najgora država… Ismijavamo i ponižavamo svoje velikane, predvodnike, učenjake…
Sve je to moderan način tihog mučenja i tihog ubijanja.
Ovih dana osjećamo da se nalazimo u “zatvoru bez zidova” i da služimo zatvorsku kaznu kojoj nema završetka.
Pokušajmo se malo distancirati od čitanja i slušanja loših i negativnih vijesti kako bi mogli sebi i onima oko sebe ponuditi nadu u bolje sutra, nadu u bolju budućnost, NADU U ŽIVOT.
S perzijskog preveo: Ahmed A.
Izvor: facebook.com/Ahmed Agetovic
Podijeli

PRETHODNA

“Fukare” na treningu Slobode poslali jasnu poruku

SLJEDEĆA

Džumhur kažnjen zbog incidenta u Akapulku