Janša u razgovoru s Džaferovićem demantirao da postoji non-paper koji se može dovesti u vezu s Vladom Slovenije

Slovenski premijer Janez Janša obavijestio je u telefonskom razgovoru člana Predsjedništva BiH Džaferovića da ne postoji non-paper koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno iz Džaferovićevog kabineta, telefonski razgovor je uslijedio na poziv premijera Republike Slovenije Janše.

Janša je kazao da Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njen euroatlantski put, poštujući u potpunosti Dejtonski mirovni sporazum.

Član Predsjedništva Džaferović je kazao da u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podjelama Bosne i Hercegovine, kao i da je jedini put za Bosnu i Hercegovinu njena dalja unutrašnja reintegracija i euroatlantska integracija.

Razgovarano je o predsjedavanju Slovenije Evropskom unijom u narednom periodu, kao i o predstojećem Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, čiji će Slovenija biti domaćin, a čija bi glavna tema trebala biti ubrzanje integracije država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

rtvtk.ba
Podijeli

PRETHODNA

Iz Turske stiglo još 10.000 doza vakcina za BiH

SLJEDEĆA

Vukanović: Vrijeme je za pomirenje Srba i Bošnjaka, i da političko smeće pošaljemo na smetljište