ISTRAŽIVANJE: Koliko dugo ćemo biti imuni nakon vakcinisanja protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija

Farmaceutske kompanije ulile su nam nadu u masovnu imunizaciju na koronavirus. Ali hoće li nas jedno vakcinisanje štititi od zaraze cijeli život ili samo nekoliko mjeseci?

Vijesti o razvoju vakcine  zvuče odlično. Kandidati Moderne i Pfizera nude 90 postotnu zaštitu od Covida-19, a vakcine AstraZenece najmanje 70 postotnu.

I dok oprezno gledamo prema životu poslije pandemije, nadajući se da će je vakcina pretvoriti samo u sjećanje, glavno je pitanje koliko će dugo ljudi biti zaštićeni od virusa.

Za odgovor je još prerano jer dosad nije moglo biti dugoročnih studija.

U nedavno objavljenoj studiji kalifornijskog Imunološkog instituta La Jolla provedenoj na zaraženim ljudima utvrđeno je postojanje antitijela i T-stanica – dvaju glavnih oružja ljudskog imunosnog sistema, najmanje pet mjeseci nakon zaraze, čak i u onih s blagim simptomima.

To su ohrabrujući podaci, s obzirom na to da naš obrambeni sistem ima više različitih načina djelovanja” – rekao je Thomas Jacobs s Instituta Bernharda Nochta za tropsku medicinu iz Hamburga.

“Ova studija ukazuje na postojanje sterilnog imuniteta, odnosno onog koji uništava virus prije nego što prodre u stanice” – rekao je Jacobs. “A odgovarajuća bi vakcina čak mogla izazvati bolji odgovor antitijela nego prirodna infekcija” – naglasio je.

Usto je odgovor T-stanica, to jest specifičnih limfocita za borbu s virusima, trajao više mjeseci, što ukazuje na razvoj kliničkog imuniteta, kaže Jacobs. To znači da će pacijenti imati samo blage simptome poput onih nalik prehladi.

Carsten Watzl, imunolog na Leibnizovom institutu u Dortmundu, kaže da je čovjek nakon infekcije blažim koronavirusima, poput onih koji izazivaju prehladu, obično zaštićen godinu do godinu i pol.

Za rizične skupine, poput korisnika domova za starije osobe, važnije je stvoriti vakcinu koje će zajamčiti sterilan imunitet, dok bi za opću populaciju klinički imunitet vjerojatno bio dovoljan” –  kazao je Jacobs.

Imunolog Watzl kaže da će vakcina najprije globalno smiriti situaciju.

“Čak i ako populacija bude zaštićena samo dvije godine, svi koji žele mogu se ponovo ponovno i bez sumnje, više ne bismo imali pandemiju” –  rekao je.

(Avaz.ba)

Podijeli

PRETHODNA

“Zmajice” ubjedljivim rezultatom deklasirale Gruziju

SLJEDEĆA

AKCIJA FUP-a: Uhapšen haker iz Tešnja koji je opustošio bankovne račune građana