Irak izdao nalog za hapšenje Donalda Trumpa

Potjernicu je izdao sud Rafasa nakon istrage napada koji se dogodio na aerodromu u Bagdadu prošlog januara. Nalog za hapšenje odnosi se na optužbu za ubistvo s predumišljajem, za što je predviđena smrtna kazna.

“Odluka o izdavanju naloga donesena je nakom što su saslušane izjave podnosilaca zahtjeva, porodice Abu Mahdija al-Muhandisa”, navodi se u izjavi Vrhovnog sudskog vijeća.

Također, iz suda su naveli da je istraga u toku. Washington je optužio Soleimanija za osmišljavanje napada na američke snage u regiji, a napad bespilotne letjelice 3. januara prvi je poznati incident u kojem se Amerika pozvala na samoodbranu pravdajući napad na teritoriji treće zemlje.

Ubistvo Soleimanija izazvalo je diplomatsku krizu i zategnulo američko-iračke odnose. Čak su i ove sedmice upućene prijetnje Washingtonu.

Više kontrolora letenja u New Yorku čulo je u ponedjeljak zastrašujuću prijetnju u snimku koji je pušten putem zrakoplovnih frekvencija “Letimo avionom na Kapitol u srijedu. Soleimani će biti osvećen”.

Podsjećamo, Iran je u junu prošle godine izdao nalog za hapšenje Trumpa.

klix.ba
Podijeli

PRETHODNA

Facebook ukida “lajkovanje” stranica

SLJEDEĆA

U BiH krajem novembra 413.254 osobe na evidencijama službi zapošljavanja