Igle misteriozno nestaju nakon vakcinacije? Evo o čemu se zapravo radi (VIDEO)

Foto: printscreen/youtube/Retractable Technologies, Inc.

Mnogi svjetski zvaničnici pristali su da prime vakcinu protiv korona virusa pred kamerama kako bi ohrabrili stanovništvo da učini isto.

Na primjer, korisnici društvenih mreža podijelili su snimak koji prikazuje imunizaciju zdravstvenih radnika na kovid odeljenju u Miramaru na Floridi. Mnogi su komentarisali da igla iz pacijentove ruke “nikada nije izašla”.

 

Portparolka bolnice Memorial Health Service (MHS) potvrdila je da video prikazuje napredne šprice koje uvlače iglu, pomoću sigurnosnog mehanizma koji se koristi već 10 godina.

Ipak, ni to nije bilo dovoljno da umiri antivaksere.

“Koga oni misle da zavaraju, to je uvlačiva igla baš kao što koriste one lažne noževe u filmovima” – navodi se u jednom komentaru.

Na drugom snimku, koji prikazuje vakcinaciju Džoa Bajdena, navodi se da se putem igle u organizam “ubrizgava još nešto osim vakcine”.

“Igla nikada nije izašla. Sigurno žele da nam ubace još nešto čim to njemu nisu dali” – glasio je još jedan komentar.

 

Ipak, Rojters je prethodno razjasnio slične tvrdnje kontaktiravši Ketrin Boldvin, administranivnu direktorku koorporativnih komunikacija MHS-a koja je objasnila da je Fajzer obezbedio isključivo ovakve šprice za ubrizgavanje svoje vakcine.

“U pitanju je vrsta šprice koja ima sigurnosni mehanizam. On apsolutno isporučuje vakcinu samo sa većim nivoom sigurnosti od običnih šprica” – rekla je.

Kako funkcionišu ovakve šprice?

Nakon upotrebe igle, dodatni pritisak na klip uvlači iglu u špricu, tako sprečavajući rizik od neželjenih povreda tokom vakcinacije. Uvlačenje igle nakon isporučivanja doze nije čak ni novina u medicini, a služi isključivo da se smanji rizik od zaraze neželjenim bolestima koje se prenose putem krvi.

U dokumentu SZO o“Osiguravanju sigurnih injekcija” takođe se objašnjava da se uvučene igle mogu koristiti za smanjenje rizika od povreda.

Šprice VanishPoint nazvane su “zlatnim standardom” ovakvih šprica. One su, na primjer, dostupne u različitim veličinama (0,5, 1, 3, 5 i 10 ml) i dužinama igle.

Igla se automatski uvlači dok je još uvijek u tijelu pacijenta, ali tek pošto je isporučila svu dozu lijeka. Kada se nakon ubrizgavanja ručica klipa potpuno pritisne, igla se automatski uvlači što znači da se praktično eliminiše bilo kakva izloženost kontaminiranoj igli.

Šprice su jednostavne za upotrebu, ne zahtijevaju dodatne korake i mogu se koristiti jednom rukom. Nakon aktiviranja sigurnosnog mehanizma, lakše se odlažu od većine medicinskog infektivnog otpada jer ne postoji nikakav rizik od uboda.

(Telegraf.rs)

Podijeli

PRETHODNA

Poljoprivrednici iz FBiH: Ministar Košarac nije dostojan funkcije na nivou BiH

SLJEDEĆA

Kvarcne grijalice “Luksel” povlače se s tržišta BiH