Gradska uprava Pariza kažnjena jer je previše žena na vodećim funkcijama

Gradska uprava Pariza kažnjena je sa 90.000 eura jer je prekršila zakon postavljanjem previše žena na vodeće funkcije.

“Gradska uprava je odjednom postala previše feministička”, prokomentarisala je ironično gradonačelnica Anne Hidalgo odluku Ministarstva za javne poslove, izvještava BCC. Tokom 2018. godine na vodeće funkcije u gradu imenovano je jedanaest žena i pet muškaraca, čime je prekršen zakon iz 2013. godine o polnoj jednakosti prilikom zapošljavanja.

“Drago mi je što mogu da objavim da smo kažnjeni”, rekla je Hidalgova. Propisom iz 2013. godine određeno je da prilikom imenovanja javnih funkcionera ne može biti više od 60 odsto pripadnika istog pola. Izračunato je da je Idalgova zaposlila 69 odsto žena. Ona je ukazala da se na nivou čitave Francuske žene i dalje znatno rjeđe dolaze na važne funkcije.

“Jasno je da je ova kazna apsurdna, nepoštena, neodgovorna i opasna”, rekla je Hidalgova. Ministrica za javne poslove Amélie de Montchalin saopštila je na “Twitteru” da je zakon promijenjen 2018. godine i da je prošle godine ukinuto izricanje novčanih kazni za zapošljavanje previže žena ili muškaraca na nove pozicije ukoliko nije narušena opšta ravnopravnost polova. Ona je pozvala Idalgovu na razgovor o promovisanju žena u javnim službama i rekla da će novac od kazne biti iskorišten za “konkretne akcije”.

 

tuzlanski.ba

Podijeli

PRETHODNA

Potpisani ugovori o sufinansiranju ekoloških projekata: 280 000 KM za javna komunalna preduzeća iz TK

SLJEDEĆA

O smjeni predsjednika i zamjenika Skupštine TK odlučivat će Ustavni sud FBiH