Deponija smeća “Višnjik” – Zaštićeni prostor “posebne ljepote” (VIDEO)

FOTO: Gradačački glas

Deponija koja je, prema obećanjima aktuelne izvršne vlasti od prije desetak godina, trebala biti zatvorena i stavljena van funkcije i dalje stvara probleme mještanima okolnih naselja, a danas se s tim problemom suočio i sami centar grada, što se može vidjeti i na priloženoj fotografiji, na kojoj se vidi gusti oblak dima iznad Gradačca.

FOTO: Gradačački info portal

Kako je objavila press služba GO SDA Gradačac, osim šturih informacija da se desio požar na deponiji i da je vatrogasna jedinica intervenisala na njegovom gašenju, javnosti i građanima nisu dostupni detalji o funkcionisanju ove deponije i razlozima čestih požara koji dodatno ugrožavaju zdravlje ljudi. O svemu ovome uporno ćute iz JP Komunalac, Gradske uprave i nadležnih službi, gurajući pod tepih evidentan problem koji postoji već duže vrijeme. Posebno je inidikativno ćutanje rukovodstva MZ Vida II i okolnih mjesnih zajednica koje su direktno ugrožene deponijom Višnjik, a čiji su mještani prije nekoliko godina protestvovali i bili spremni potpuno blokirati deponiju. Postavlja se pitanje da li im je lojalnost vladajućoj političkoj opciji čiji su najčešće uticajni članovi, koja je na ovom problemu poentirala prije desetak godina dolaskom na vlast, postala važnija od zdravlja svojih komšija i njihove djece?

Našoj redakciji javila se i mještanka Vide 2, Eldina Alić, koja kaže kako je ova deponija smeća zatvorena “samo na papiru” i da se na nju nelegalno još uvijek dovozi smeće. Prema njenim riječima mještani su bezbroj puta zvali nadležnu inspekciju, ali od istih su uvijek dobijali odgovor kako je ta deponija zatvorena.

Takođe su se obraćali i predsjedniku MZ Vida 2 i tražili od njega da u ime mjesne zajednice pokrene tužbu, ali odgovor je također bio da se na istu smeće ne dovozi.

Postavlja se logično pitanje, ako je deponija zatvorena, zašto je ista svakim danom sve veća???

GO SDA Gradačac, a i ostali građani pozivaju odgovorne osobe u Komunalcu, Gradskoj upravi i nadležnim službama, da javnost upoznaju o uzrocima i razlozima čestih požara na deponiji Višnjik i šta poduzimaju da se ovi ekološki incidenti spriječe. Takođe, od nadležnih inspekcijiskih organa se očekuje izlazak na teren i utvrđivanje okolnosti zbog kojih se ovo dešava, ali i eventualne odgovornosti zbog nepoduzimanja adekvatnih radnji i mjera na sprječavanju daljeg ugrožavanja zdravlja ljudi, direktno i indirektno.

Podijeli

PRETHODNA

VIDEO / Diplome dr. Adele M. Šaldić iz Gradačca danas skupljaju prašinu

SLJEDEĆA

Na pomolu nova većina u Gradskom vijeću Gradačac???