Dan kada su Englezi salutirali Hitlerovoj Njemačkoj

Neposredno uoči početka Drugog svjetskog rata 1938. godine, na prijateljskoj utakmici u Berlinu, fudbaleri Engleske salutirali su nacističkim pozdravom kako bi ukazali čast domaćinu.

Bio je to dan kojeg bi Englezi rado izbrisali iz historije, ne samo fudbalske, već cijele historije. U to vrijeme, Adolf Hilter već pet godina bio je prvi čovjek Njemačke, koja je dva mjeseca ranije anektirala Austriju.

Prije početka utakmice, u svlačionicu reprezentacije Engleske došao je britanski diplomata, zajedno sa sekretarom Fudbalskog saveza Engleske, tražeći od igrača da u toku intoniranja njemačke himne podignu uspravnu ruku u nacistički pozdrav.

Kada su istrčali na Olimpijski stadion u Berlinu, na kojem je bilo 110.000 gledalaca, okićen zastavama sa svastikama, igrače su iz lože pozdravile vođe Trećeg Rajha – Herman Gering, Jozef Gebels, Rudolf Hes, ministar vanjskih poslova Fon Ribentrop, kao i mnogi drugi visoki zvaničnici. Utakmici, i pored najava, nije prisustvovao Adolf Hiler.

Kada je počelo intoniranje njemačke himne, engleski fudbaleri podigli su ruke i uputili nacistički pozdrav na opšte oduševljenje publike. Javnost u Britaniji bila je ogorčena postupkom. Engleska je pobijedila 6:3, ali to nije važno. Cijela Evropa vidjela je na fotografijama potez engleskih igrača.

Obraz Englezima donekle je “oprala“ Aston Vila, u to vrijeme najpopularnija ekipa u Evropi, koja je samo dan kasnije igrala s ujedinjenim njemačko-austrijskim timom. Od igrača je traženo da salutiraju nacističkim pozdravom, ali igrači Aston Vile su odbili. Njemačka javnost bila je ogorčena zbog, kako su smatrali, nepoštovinja države i Firera.

Dva dana kasnije, na utakmici u Diseldorfu, Aston Vila imala je šansu da na “popravnom” iskaže poštovanje Trećem Rajhu i Adolfu Hileru. Pritisak na ekipu iz Velike Britanije bio je veliki, ali fudbaleri Aston Vile ponovo su odbili salutirati nacističkim pozdravom.

Podijeli

PRETHODNA

Zašto roditelji objavljuju fotografije djece na društvenim mrežama?

SLJEDEĆA

“Ukleti” hljeb koji je uzrokovao smrt pet ljudi