Čović: Odbijanje Izetbegovića da ispoštuje sporazum je neodgovorno

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je u emisiji BHT 1 kako je zloupotreba zastupanja “rak-rana bh. društva, bh. politike i bh. budućnosti”.

Govoreći o pismu koje je poslao međunarodnim predstavnicima u BiH, Čović kaže da je to pismo poslao s obzirom na to da su oni prisustvovali sklapanju sporazuma koje su potpisali on i Izetbegović.

Prvi sporazum

– Prvi sporazum o Mostaru je realiziran, a drugi, o Izbornom zakonu, evidentno ne ide. Ja sam pokušao o tomu razgovarati s Izetbegovićem, ali dogovor ne ide. Mislim da je bilo pristojno obavijestiti ove navedene aktere da dogovor ne ide – rekao je Čović dodavši kako “nema premise koja nije bila na stolu”.

– Najjednostavnije što ja mogu zatražiti jest da se dogovor realizira – kaže Čović.

Dodao je da je ovo pitanje “odgovornosti i obveza”.

– Ovo nije prvi put da mi nešto potpisujemo… S te strane poruka je potpuno jasna, Izetbegović je rekao da neće razgovarati o tomu dok ne prođu lokalni izbori.”

Odbijanje Izetbegovićevog potpisa Čović je ocijenio kao “potpuno neodgovorno”. Na upit o izjavi u pismu kako SDA različitim taktikama kupuje vrijeme, Čović je rekao da su razgovarali nedavno, podsjetivši na sastanak sa Plenkovićem u Zagrebu.

Veliki problem

– Dođemo u situaciju da nemamo Izbornog zakona i da imamo isto stanje kao prije dvije godine… To je intencija jednog dijela ljudi koji zloupotrebljavaju instituciju zastupanja. To je krajnje opasno, za mene je to veliki problem, to lažno zastupanje, zloupotreba ustavnih prava, to je rak-rana za bh. društvo, bh. politiku i bh. budućnost – kazao je Čović.

Dodaje kako je ovakvo stanje nešto što se “ne može dugo zadržati i što će postati besmisleno”. Na upit može li međunarodni faktor kojem je pisao, išta promijeniti, Čović kaže da može.

– Što prije sjednemo za stol i budemo tražili rješenje gdje ćemo poštovati Ustav, prije ćemo riješiti probleme, to je ono ustavno domoljublje o kojem govorim – kazao je Čović.

Izvor: Avaz.ba

Podijeli

PRETHODNA

Safet Sušić za “Avaz”: Imamo kvalitet za Evropsko prvenstvo

SLJEDEĆA

Varhelji danas u Beogradu sa Vučićem, sutra stiže u Sarajevo