BiH zvanično ne priznaje nezavisnost Kosova

Photo: S. Mišljenović

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH od danas zvanično ne priznaje samoproglašeno Кosovo.

Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da će ta odluka biti sprovedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je formalnopravna činjenica i odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa.

“Od danas BiH zvanično ne priznaje samoproglašeno Кosovo”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je na prošloj sjednici Predsjedništva hrvatski član Željko Кomšić predložio odluku da BiH priznaje samoproglašeno Кosovo kao nezavisnu državu, ali da ona tad nije podržana.

Dodik je objasnio da je, prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, Кomšićev prijedlog odluke o priznanju samoproglašenog Кosova bio obavezujuća tačka dnevnog reda prve naredne, odnosno današnje sjednice, te da nije prošao.

Prema Dodikovim riječima, Кomšić i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović pokušali su da skinu sa dnevnog reda ovu tačku, ali ih je podsjetio da bi to značilo kršenje poslovnika o radu.

“Кada su vidjeli da mora na dnevni red, Кomšić je rekao da povlači odluku, ali to više nije bila njegova odluka, to je bila odluka Predsjedništva koja je trebalo da se potvrdi ili odbije. I ona je odbijena, što znači da je formalno-pravno gledano odbijena odluka o priznanju samoproglašenog Кosova jer nije bilo dovoljno glasova da se podrži”, istakao je Dodik.

On je precizirao da je prilikom odlučivanja bio protiv, Кomšić nije glasao, a Džaferović je bio uzdržan.

“To formalnopravno i suštinski znači da BiH odlukom Predsjedništva nije priznala samoproglašeno Кosovo”, konstatovao je Dodik i istakao da će ova odluka biti obavezujuća za postupanje svih organa BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH izrazio je zadovoljstvo što je Кomšić pokrenuo pitanje priznanja samoproglašenog Кosova i što se BiH o tome opredijelila.

(Izvor: rtvbn.com/Srna)

Podijeli

PRETHODNA

Ruski naučnici razvili novu vakcinu protiv Covid-19!

SLJEDEĆA

CIK poručio: Prijavit ćemo sve zloupotrebe