Bećirović o vakcinama za BiH: Svijet pregovara s državom, a ne 13 ministarstava

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović ponovo je ukazao na nužnost formiranja državnog Ministarstva zdravstva, pogotovo u periodu pandemije i nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Kako kaže Bećirović, još augusta 2020. godine predložio je dva zakona (Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH) s ciljem formiranja Ministarstva zdravstva BiH.

“Nakon toga, javno sam na sjednici upozorio delegate u Domu naroda PSBiH da se posljedice neusvajanja ovih zakona mogu prelomiti ‘preko leđa’ građana BiH. Nažalost, moje upozorenje se obistinilo. Jedino građani naše države nemaju vakcine čime su direktno ugroženi životi velikog broja ljudi u našoj državi”, navodi Bećirović.

U kontekstu nabavke vakcina protiv koronavirusa dodao je da svijet želi pregovarati sa jednom državnom adresom, a ne sa 13 ministarstava.

“Zato, još jednom, javno pozivam Vijeće ministara BiH da po hitnom postupku krene u proces formiranja Ministarstva zdravstva BiH. Državi je potrebno jedno ministarstvo zdravstva, a ne postojećih 13 skupih i nepovezanih ministarstava. Više je nego jasno da se zdravstveni sistem u BiH nalazi u lošem stanju. Neefikasan sistem, komplikovane procedure, zastarjela oprema, neuslovne bolničke sobe, dugovanja zdravstvenih ustanova, niske plate i masovan odlazak medicinskih radnika, samo su neki od brojnih problema zdravstvenog sistema u našoj zemlji”, dodao je Bećirović.

Naglasio je da su korona kriza i brojne afere dodatno razotkrile brojne slabosti zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini i da je vrijeme da se prekine praksa opstruiranja formiranja Ministarstva zdravstva BiH.

Podsjećamo, BiH još uvijek nije započela proces imunizacije stanovništva protiv koronavirusa, a još se čekaju prve doze vakcina putem COVAX mehanizma. To je nekoliko puta odgađano, a jučer je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio da država ispunjava uslove za prihvat vakcina protiv koronavirusa, da za to ima pisani dokaz, ali da dobavljač kupuje vrijeme da ih drugima proda po drugim cijenama.

klix.ba

Podijeli

PRETHODNA

U petak sastanak predstavnika institucija BiH, COVAX-a i Pfizera

SLJEDEĆA

U ponedjeljak za Dan nezavisnosti neradni dan u FBiH