Austrija cijeli Zapadni Balkan stavila na zelenu listu za putovanja

Sve zemlje Zapadnog Balkana od danas se nalaze na epidemiološkoj “zelenoj” listi Austrije, čime su olakšana putovanja građanima tih zemalja i putnicima koji dolaze iz tog regiona.

Uredbom koja je od ponoći stupila na snagu, građani svih zemalja Zapadnog Balkana mogu od danas da uđu u Austriju, uključujući i kao turisti. Do sada su samo Srbija i Sjeverna Makedonija, kao i Albanija bile na “zelenoj” listi, a sada su to i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo, javlja Tanjug.

Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene” liste mogu ući u Austriju bez karantina ako posjeduju sertifikat o vakcinaciji, sa vakcinama koje je priznala Evropska agencija za lijekove (EMA) – Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson – i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) – kineski Sinopharm i Sinovac. Ruski Sputnik V austrijske vlasti ne prihvataju.

Ko ne posjeduje potvrdu o vakcinaciji mora sa sobom imati potvrdu o preležanom koronavirusu, ili negativan PCR ili antigenski test. Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene” liste ne moraju ispunjavati elektronsku registraciju prije puta.

klix.ba

Podijeli

PRETHODNA

Uhapšen manijak u Banjoj Luci: Mjesecima u stanu tajno snimao dvije studentice

SLJEDEĆA

Prof. dr. Jahić: Kako vrućine mogu izazvati infarkt, kako se ponašati tokom visokih temperatura