Ahed Tamimi – Ikona otpora izraelskoj okupaciji

Koliko samo u njenim očima ima prkosa, inata i hrabrosti. Na prvi pogled ne liči na Palestinku s dugim kovrdžavim loknama.
29. jula 2018. godine, mlada i buntovna Palestinka Ahed Tamimi (17) i njena majka oslobođene su iz izraelskog zatvora. Izraelski vojni sud u martu je osudio Tamimi na osam mjeseci zatvora zbog napada na izraelskog vojnika. Izraelski vojnici priveli su Ahed Tamimi 19. decembra 2017. prilikom upada u porodičnu kuću u Ramali. Tada je prkosna Ahed udarala izraelske vojnike koji su nasilno ušli u dvorište kuće, zbog čega je optužena za napad na njih.
Ahed Tamimi, koja je postala ikona otpora izraelskoj okupaciji, na izraelskom sudu prkosno je rekla:
“Nećete me slomiti. Boriću se za svoju domovinu i svoju čast. Vi ste okupatori. Napustite moju domovinu”.
2015. godine, fotografija Ahed, koja grize ruku izraelskog vojnika, koji je pokušao uhapsili njenog mlađeg brata, postala je moćna simbolična slika koja je obišla svijet.
Slika mlade i prkosne tinejdžerke koja se bez straha upušta u verbalni dijalog s bahatim i teško naoružanim izraelskim vojnicima, jadnicima koji joj se rugaju.
Njen slučaj privukao je veliku međunarodnu pažnju, a organizacija Amnesty International nazvala je Tamimi palestinskom Rosom Parks, afro-američkom aktivisticom za ljudska prava.1955. godine, Rosa Parks odbila je u autobusu ustupiti mjesto bijelom čovjeku.
Podijeli

PRETHODNA

LJEVORUKOST – Fenomen kojem nauka i dalje pokušava utvrditi tačan uzrok

SLJEDEĆA

Najbizarniji zakoni o braku i razvodu