6. april – Dan oslobođenja Gradačca

Foto: Skandal.ba

Toga dana 1945. godine  partizanske jedinice su oslobodile Gradačac od fašista i domaćih izdajnika. Tokom zime i proljeća 1945.godine prostor Gradačca i okoline bio je veliko bojno polje. Za samo nekoliko sedmica brojne vojske su prošle kroz ovaj grad.

6.aprila 1945.godine partizanske jedinice su ušle u Gradačac i ovladale pravcem Humke-Turić-Gornji Lukavac-Donja Zelinja.

Odmah su uslijedili veliki skupovi građana i otpočelo se sa formiranjem novih organa vlasti, koje su postepeno zavodile red. Borbe u okolici Gradačca nastavljene su i dalje, ali u Gradačac više nikada nije ušao neprijatelj.

U borbi protiv fašizma, učestvujući u NOR-u od 1941.do 1945.godine, sa područja Gradačca bilo je 1390 boraca u raznim jedinicama širom Jugoslavije. Njih 315 dalo je svoje živote za Gradačac i Bosnu i Hercegovinu, a 70 građana su bili žrtve fašističkog terora.

U poslijeratnom periodu, na taj dan su otvarani fabrički pogoni, značajni društveni objekti i javne ustanove. Razgovaralo se o  infrastrukturnom i općem razvoju zajednice.

 

 

 

Našim sugrađanima čestitamo 6.april, DAN OSLOBOĐENJA GRADAČCA!

skandal.ba

Podijeli

PRETHODNA

Počele pripreme za popis poljoprivrede, ratari skeptični

SLJEDEĆA

Preminuo Predrag Živković Tozovac