Pritvoren Haris Pendić koji je smrću prijetio kardinalu Puljiću i imamu Veliću

FOTO: avaz.ba

Općinski sud u Mostaru danas je uvažio prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i zbog osnovanje sumnje da je u stjecaju počinio tri krivična djela ugoržavanje sigurnosti odredio jednomjesečni Harisu Pendiću (27) iz Mostara.

Pendić se, rekli su iz Tužilaštva HNK, sumnjiči da je u tri navrata, u vremenskom razdoblju od 17.maja do 7.novembra 2020. godine upućivao ozbiljne prijetnje po život, oštećenima: kardinalu V. P. građanima M. V., S. Ć. H., A. P. i novinaru Hrvatskog medijskog servisa B. G.

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer naročite okolnosti opravdavaju strah da će počiniti krivično djelo kojim prijeti, a za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Kantonalno tužilaštvo, u saradnji sa Federalnom upravom policije (FUP) nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela.

Pendića su pripadnici FUP-a prije dva dana lišili slobode, a on je odranije poznat zbog istih ili sličnih djela.

Pendić je preko svog Youtube kanala „The Unstoppable Grind Master“ upućivao prijetnje, čak, i smrću kardinalu Vinku Puljiću, ali i sarajevskom imamu Muhamedu Veliću.

(avaz.ba)

Podijeli

PRETHODNA

Grupa koja poziva na bojkot NSBiH za nepuna 24 sata okupila više od 4.000 pratilaca

SLJEDEĆA

Muhamed Toromanović podnio ostavku na poziciju direktora rukometne reprezentacije BiH