15. Februar – Međunarodni dan djece oboljele od raka

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka je globalna sarađivačka kampanja osnovana na podizanju svijesti o dječijem raku, te izražavanju podrške djeci i adolescentima sa rakom, preživjelima i njihovim porodicama. Dan promoviše poštovanje i veće razumijevanje problema i izazova koja se tiču djece oboljele od raka. Također reflektuje potrebe za pravednijim i boljim pristupom kako samim tretmanima tako i brizi o svoj djeci koja boluju od raka, širom svijeta.

5 razloga da podržimo ovaj dan :

-Dječiji rak je izlječiv – ali postoji značajna nejednakost u postotku preživljavanja različitih zemalja i unutar samog kontinenta.
-Pristup najboljoj mogućoj brizi – je ljudsko pravo, a ne tek privilegija. Svako dijete, bilo gdje u svijetu, zaslužuje najbolji tretman i brigu.
-Djeca su naša budućnost – svako dijete je nezamjenjiv doprinositelj svojoj, kao i našoj, zajednici i državi. Za svako dijete koje umre od raka, svijet gubi 71 godinu života.
-Nijedna porodica nebi smjela bakroptirati, izgubiti svoje prihode, ili postati siromašnija kada dijete oboli od raka. Nijedno dijete, niti porodica nebi se trebali suočavati sa rakom sami.
-Jedna smrt je i previše. Previše djece i adolescenata umire od raka širom svijeta. Na osnovu sadašnjih limitiranih statistika, jedno dijete umire od raka svake tri minute. Efektivni tretmani za određene tipove raka još uvijek ne postoje u mnogim niže i srednje razvijenim zemljama – pa čak i u nekim razvijenim.

Ovaj datum skreće pažnju na potrebe podrške porodicama koje imaju djecu oboljelu od malignih bolesti. Kao podrška obilježavanju Međunarodnog dana kreiran je simbol borbe protiv raka među djecom, u obliku zlatne vrpce. Zlatnom bojom se želi prikazati koliko su djeca od neprocjenjive vrijednosti. Osim toga, iskustva su pokazala da djeca na putu koji prolaze u borbi protiv raka, baš kao i zlato koje prolazi proces obrade i topljenja, postaju jača i snažnija. Ovi mali heroji se suočavaju se sa bolnim izazovima i teškoćama koje ova bolest nosi, a to im pomaže da budu snažniji.

 

Podijeli

PRETHODNA

ZA SAMO 40.000,00 KM MOŽEMO OMOGUĆITI DOM ZA DVIJE GRADAČAČKE PORODICE!

SLJEDEĆA

Plate sve manje, potrošačka korpa sve veća!