1. Bajramski sajam u Gradačcu – Podsjećanje na smisao Bajramskih dana

Nešto nesvakidašnje i neobično mogli smo vidjeti u Gradačcu drugog i trećeg dana Bajrama na Trgu Alije Izetbegovića.

Ideja koju je u praksu sprovelo Udruženje građana “Nur” Gradačac bila je pravi pogodak za okupljanje mladih i starih i podsjećanje na smisao Bajramskih dana. Od sela do sela, od grada do grada, običaji za Bajram se razlikuju. Negdje se polako i brišu…

Narod nema vremena za druženje, pomoći komšijama i promuhabetiti koju sa njima, nema vremena za obilazak najstarijih, za posjetu roditeljima… Udaljili smo se mnogo, posebno posljednjih par godina.

Bajrami za djecu, u ono moje doba, prije skoro tri decenije, bili su velika radost. Tako smo se radovali buđenju u cik zore, čokoladama i šećerkama koje nam je djed donosio nakon Bajram-namaza, pa bi, mi, djeca, obišli komšije, stare poljubili u ruku i dobili mnoštvo slatkiša! To je za nas doživljaj bio.

Pomagati dan prije majci da izriba ploče oko kuće, nani da orahe oljušti za baklavu, djedu da obreže ogradu, ocu da istrese tepihe… Sve se nekako sa tako velikom radošću radilo i pripremalo za najdraže goste.

Žao mi je što danas ova tradicija blijedi, a ljudi se sve više udaljavaju kako jedni od drugih tako i od svojih običaja.

Članovi UG “Nur” vratili su nas na trenutak u te neke ljepše i bezbrižnije dane, usrećili su posebno mališane kojima su, pored paketića, koje je dijelio Bajramko, obezbijedili i niz igara koje su ih ujedinile. Pratili smo kao medij ovu manifestaciju. Nismo se pokajali, pa spojivši ugodno sa korisnim i svoju djecu smo izveli među njihove prijatelje.

Naši vrijedni sugrađani imali i su i svoje štandove gdje su izlagali robu kao i domaće proizvode i rukotvorine. Uz lijepu riječ, koji kolačić i čašu ukusne limunade, razgovori i druženja su trajala dvije noći. Nadamo se da će ova aktivnost poslužiti kao primjer mnogima, te da ćemo u budućnosti stavljati veći akcenat na ono što smo skoro zaboravili, ljudskost/humanost.

A kako je to sve izgledalo pogledajte u našim video prilozima.

(Adela Mustafagić Šaldić)

 

Podijeli

PRETHODNA

Jutro na društvenim mrežama: Koga danas mrzimo? Piše: Adela M.Š.

SLJEDEĆA

Neprofesionalni ispadi u Domu zdravlja Gradačac – Prenosimo iskustvo Amre Aščić